RECEPT DANA: Domaća supa – PRess Serbia

Naročito je važno da je sada jedete!

Supa od kostiju vekovima je ukusni prirodni lek za razne boljke, jedu je skoro svi narodi i omiljena je ne samo zato što je topla i zdrava, već i zbog toga što je praktično hrana koja se sprema od ostataka druge hrane.

O blagotvornom dejstvu supe već su pričali nutricionisti, a evo kako da je napravite tako da iz nje izvučete maksimum.

Supa se može napraviti od kostiju i vezivnog tkiva životinja koje jedemo, odnosno od goveđih, svinjskih, pilećih, ćurećih, pa čak i ribljih kostiju.

Možete je piti samu, u nju dodati ukusne rezance ili knedle, ili je iskoristiti kao osnovu za zdravu, gustu čorbu.

Sastojci:
4 litra vode
30 mililitara jabukovog sirćeta
Kilogram i po kostiju
So i biber

Mnogi kuvari ne koriste ni pretis lonac, već jednostavno sve sastojke stave u veliki lonac, poklope, puste da provri, potom smanje vatru i kuvaju i po 12 sati. Važno je da ne preskočite dodavanje sirćeta u vodu, jer ono pomaže da se iz kostiju “izvuku” hranljive materije.

Naravno, po receptu naših baka, možete u tečnost dodati prepečeni luk, beli luk, šargarepu, peršun, ili bilo šta drugo što volite. Na taj način, zdravim supstancama iz kostiju dodajete i moćne supstance koje jačaju imunitet!

1. Bogata je vitaminima i mineralima

U zavisnosti od sastojaka koje ste odabrali, unećete kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, a ukoliko ste pravili supu od ribe, i jod koji je važan za metabolizam i funkcionisanje štitne žlezde.
U srži se nalaze vitamini A, K2, a iz svih sastojaka dobićete kolagen, pun važnih aminokiselina.

2. Pomaže varenje

Sigurno znate da bi trebalo piti supu kada ste bolesni, jer će dati telu zdrave sastojke a neće opteretiti želudac. Supa pomaže i da svarimo drugu hranu, a supstance u njoj ojačavaju zidove sistema za varenje.

3. Umanjuje upalne procese

Brojne studije pokazale su da aminokiseline u supi štite telo od upalnih procesa, koji su uzročnici mnogih bolesti.

4. Štiti zglobove

Zbog kolagena, supa je odlična za zglobove, kosti, ligamente, ali i kožu.

5. Pomaže mršavljenje

Supa je veoma hranljiva, a zapravo ne sadrži mnogo kalorija. Ima visok sadržaj proteina zbog čega pomaže kontrolu apetita i mršavljenje, kao i održavanje mišićne mase.

6. Pospešuje moždanu aktivnost

Jedan od sastojaka pomaže opuštanje i omogućava nam da lakše utonemo u san, pospešuje moždanu aktivnost preko dana i “jača” naše pamćenje!

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/MONDO

bageterija_gif728