Reguliše krvni pritisak, umiruje mozak i dušu! (RECEPT)

Valerijana je biljka iz porodice bazgovki koja se smatra biljnim sedativom i anksiolitikom. Njeno ime dolazi od latinske reči valere, koja znači “biti snažan”, “biti dobro”.

Reč je o biljki koja raste na vlažnim livadama u Evropi i Aziji. Da njen cvet i koren imaju umirujući efekt na ljude, poznato je već od 15. veka. Nekad su se od valerijane pripremali čajevi, a danas se mogu nabaviti i tinkture.

Osim što deluje smirujuće na središnji nervni sistem ljudi, veruje se da valerijana reguliše rad srca, pojačava izlučivanje žuči, smanjuje grčenje mišića, a pomaže i kod nesanice. U narodnoj medicini preporučuje se i kod napada migrene, hroničnog umora ili kao pomoć kod odvikavanja od pušenja.

Osim što u nekim situacijama može sniziti krvni pritisak, njeno korištenje nema drugih ozbiljnijih nuspojava. Ipak, s valerijanom ne treba preterivati, a posebno je važno da se ne konzumira u kombinaciji s drugim sedativima ili hipnoticima.

Ako želite da se opustite, skuvajte čaj od valerijane:

Sastojci za čaj od valerijane:

2,5 grama sušenog čaja od valerijane

250 ml vruće vode

Priprema:


Čaj od valerijane prelijte vrućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Procedite i polako popijte čaj.

Upozorenje:


Ne preporučuje se ispijanje više od tri šoljice čaja od valerijane dnevno. Potpuno je siguran za konzumaciju u trajanju od 28 dana, nakon toga napravite pauzu.