Riznica vitamina C-jača imunitet, štiti od svih infekcija!

Pošto je poznat kao obilje vitamina C, šipak tj. čaj od šipka je jedan og glavnih asocijacija kao napitak koji podiže imunitet, stoga je neizostavan u zimskim mesecima. Veoma prijatnog, diskretno kiselkastog ukusa ovaj napitak sadrži tanine, voćne kiseline, masno ulje u semenu, flavanoide, karotin, vitamin E, K i već pomeniti vitamin C.

Veoma je važno i istaći da se C vitamin prilikom kuvanja čaja šipka ne gubi, kao što je čest slučaj kod većine čajeva. Takođe,treba napomenuti i značaj semenki iz šipka jer u kojoj se nalazi većina svih već gore navedenih minerala, vitamina i kiselina , dok oko 10 procenta masnoće ulja.

Što se tiče nutritivnih vrednosti čaja od šipka (suvog šipka) količina belančevina i masti je mala, za razliku od sveže biljke. Ipak, najviše sadrži ugljene hidrate, dok saharoze ima u maloj količini. Čaj od šika nije poznat kao alergen, jer ne sadrži otrove u sebi, a nuspojave se samo mogu javiti ako se konzumira u prevelikim količinama.

Kao što smo već pomenuli, ovaj napitak zbog svoje bogate količine vitamina C dobar je za opšte zdravlje, jer jača imunitet, kao i to da osvežava i dobar je protiv iscrljenosti organizma i umora.

Veoma dobro utiče i na organe za varenje (na njihovu sluzokožu) i za dijareju, a sprečava krvarenje i upalu desni. Takođe dobar kod prehlade i zaustavljanja kašlja, Preporuka je i da ga dojilje piju, jer će povećenjem vitamina C u mleku povoljno uticati na zdravlje i razvoj njihove bebe.

Voćne kiseline iz šipka dobro utiču na pospešivanje izbacivanja tečnosti iz organizma (dakle, sprečava zadržavanje vode u organizmu), pa je stoga dobar i u borbi protiv infekcija i upala.


Čaj od šipka dobar je u prevenciji upale bubrega i mokraćnih puteva, kod nastanka kamena i peska u bubregu, kod bola i smetnje želuca i stomaka, leči gastritis, ublažuje reumu a i protiv nervoze je odličan.

Ovaj čaj je uspešan u čišćenju krvi i kod lečenja anemije (malokrvnosti), a i snižava holesteror u krvi. Takođe, zbog niskog nivoa sadržaja šećera pogodan je i za dijabetičare. Pošto je odličan detoksikator organizma, on podmlađuje. Ubrzavajući metabolizam, smanjuje apetit, pospešuje mršavljenje, a i reguliše hormone u organizmu.

PRIPREMA (SUŠENJE) ŠIPKA ZA DOMAĆI ČAJ

Preporuka je da se plod šipka bere kada čvrst, sjajan, zreo i dok je crven. Izbegavati potamnele i smekšane plodove. Potom, te plodove sušiti cele ili eventualno sušiti ih prerezane po dužini. U slučaju da želite da ih prerežete, njih treba očistiti od semenki, a potom dobro oprati i samleti. Da biste odstranili beličaste dlačice koje su oko semenke, radite to sa rukavicama, jer dlačice mogu izritirati kožu.

Osušene plodove šipka (čaj) čuvati u hladnom, tamnom i suvom mestu, u vrećicama od prirodnog materija (lamenene, pamučne, itd.), da ne bi ovaj čaj izgubio na kvalitetu i svojoj efikasnosti. Takođe, preporuka je da se čaj čuva na ovakav način maksimalno godinu dana.

PRIPREMA ČAJA I KONZUMACIJA

Proključalom vodom preliti osušeni šipak i ostaviti da odstoji pet do deset minuta. Potom procedite i čaj možete konzumirati. Dozvoljeno je piti tri do četiri šolje čaja na dan. Prepuruka je da to bude u odnosu 1 kašičica šipka na 200 mililitara vode.

(Stil.kurir.rs/Kodren)