RUSI PRONAŠLI LEK ZA VIRUS KORONA? Evo šta na to kaže infektolog Goran Stevanović!

Stevanović je kazao da je veliki broj lekova za koronu u različitim fazama kliničkih ispitivanja i da to govori koliko se malo zna o virusu Covid-19.


foto: Printscreen, RTS

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović kaže da još uvek nema leka za koji može pouzdano da se tvrdi da leči virus Covid-19 uz napomenu da se oboleli od korona virusa u Srbiji leče po protokolima domaće zdravstvene struke.

“Ne postoji čaroban lek koji leči koronu, postoje samo ‘kandidati' za dobre i uspešne lekove čija su ispitivanja u toku”, rekao je Stevanović komentarišući navode da je u Rusiji otkriven lek za Covid-19 i da je Srbija među 50 zemalja kojoj će od septembra biti dostupan taj medikament.

Stevanović je kazao da je veliki broj lekova za koronu u različitim fazama kliničkih ispitivanja i da to govori koliko se malo zna o virusu Covid-19.


foto: Marina Lopičić

“Kada se bude pojavio pouzdan lek, siguran sam da će naša država uložiti maksimalan napor da bude dostupan i pacijentima u Srbiji”, rekao je Stevanović novinarima u Palati Srbija.

Dodao je da se oboleli od virusa korona u Srbiji trenutno leče terapijom u skladu sa domaćim protokolima napravljenim na osnovu iskustva naših lekara, najboljeg iskustva stručnjaka iz inostranstva i lekova dostpunih na svetskom tržištu.

“Čim se bude pojavilo nešto bolje, uvrstićemo u protokol i insistirati da se nabavi”, naveo je Stevanović.

( Kurir.rs )