RUSKA SALATA JE “KRALJICA” NOVOGODIŠNJE TRPEZE: Dva trika za pripremu – originalni spisak sastojaka će vas iznenaditi!

Recept za rusku salatu se menjao kroz decenije, ako želite da je pripremite, pročitajte!


Izvor: YouTube/EasyRecipes

Jelo koje mi trenutno nazivamo “ruska salata” u Rusiji se zove “olivje”, odnosno “Olivije”, po kuvaru koji ju je smislio. Ovaj tradicionalni ruski recept nešto je bez čega ne možemo ni da zamislimo Novu godinu!

Belgijanac Lusijen Olivije radio je u moskovskom prestižnom restoranu “Ermitaž”, gde je prvi put oduševio goste ovom salatom još sredinom 19. veka.

Iznenadilo bi vas šta je sve sadržao originalni recept za rusku salatu – bili su tu morski plodovi, kavijar, zelena salata, kapar, dimljeno pačje meso i fazan! Sve bi to bilo promešano s dresingom od majoneza a potom zaliveno u aspik, odnosno “ušuškano” u želatinastu smesu nalik pihtijama.

Recept za dresing Olivije je ljubomorno čuvao čak i od saradnika, a jedan od njih je pokušao da ga ukrade. Ivan Ivanov iskoristio je nepažnju Belgijanca i probao da “prepiše” recept a potom ga ponudi drugom restoranu. Njegovu “prestoničku salatu” svi koji su je probali ocenili su jednostavno kao manje ukusnu od originala!

Jedan od prvih zapisanih recepata navodio je fazana, kapar, morske plodove, ali većina Rusa nije mogla da nabavi ove skupe, ponekad i retke sastojke. Zato se, naročito posle Revolucije, ovaj recept menjao i teže dostupni sastojci zamenjeni su svakodnevnim.

Tako smo dobili recept koji danas znamo – kuvani krompir, šargarepa i grašak, kiseli krastavci i šunka ili piletina.

Pre nego što nam napišete da ne stavljate nešto od ovoga, recept varira. Na mnogim mestima se ruska salata pravi bez ikakvog mesa i smatra se salatom od povrća, umesto mesa stavljaju se kuvana cvekla ili kuvana jaja. Španci je prave sa tunjevinom, Turci sa cveklom i maslinama, a u Indiji ćete je naći sa ananasom i jabukama.

U Rusiji je sastavni deo praznične trpeze, kao i kod nas, i predlažemo vam da je spremite baš ovako. U zavisnosti od toga kolika vam količina treba, samo je važno da svi sastojci budu u istoj meri – ako uzmete 200 grama graška, uzmite i 200 grama krompira, krastavaca i tako redom.

Postoje i dva trika za pripremu – nikako nemojte da posolite povrće pre nego što ga izmešate s majonezom, jer će pustiti previše tečnosti i salata će biti vodenasta. Obavezno u majonez dodajte i kašiku senfa da bi bila pikantnija!

RECEPT ZA RUSKU SALATU:

Sastojci:

Kiseli krastavci

Kuvani krompir

Kuvana šargerepa

Kuvani grašak

Šunka

Majonez

Senf

So, biber
ruska salata u metalnoj ciniji
Izvor: YouTube/TatyanasEverydayKitchen

Priprema:

Ohlađeni krompir i šargarepu, kao i krastavce i šunku, isecite na kockice. Pomešajte u činiji majonez sa dve kašike senfa, a potom lagano izmešajte sve sastojke. Tek sada posolite i pobiberite, promešajte još jednom lagano (da ne biste oštetili kuvani krompir), ohladite i servirajte.

Naravno, svaka porodica možda ima neki svoj omiljeni sastojak koji se ne nalazi na ovom spisku. U komentarima nam napišite vaš!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.