Šaka ovog voća leči celo telo!

Zbog svojih nutritivnih vrednosti i kompleksnih sastojaka, kupine dobro deluju na srce, metabolizam, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa, piše stvarukusa.rs

Veoma su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, visoke antioksidativne i nutritivne vrednosti. Siromašne su kalorijma, ugljenim hidratima i mastima, što ih svrstava u sami vrh zdravih namirnica, veoma poželjnih u svakoj dijeti.

Kada je o lekovitosti reč, moćan su antioksidans, smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, jačaju imunitet, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju creva. Pošto sadrži betaine, sok presnih divljih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

10 puta jača od aspirina: Ovo voće sprečava starenje, bori se protiv upala i bola i čuva vaše srce i bubrege!(RECEPTI)

Unoseći što više kupina, smanjujemo rizik od raznih bolesti srca. Galusna kiselina u kupinama je antivirusni antioksidans koji se koristi za lečenje psorijaze i hemoroida.

Ovo voće sadrži i kumarinsku kiselinu koja smanjuje rizik od raka želuca. Takođe, sadrži antocijan koji onemogućava rast i širenje tumorskih ćelija i tako pobeđuju u borbi protiv raka kože i raka pluća.

Kupine su bogate taninom koji zateže tkivo i sužava krvne sudove, pa samim tim su delotvorne za zarastanje rana. Nekada se kupina, u tradicionalnoj medicini, služila kao oblog za rane.

Kupinovo vino, najbolji lek za anemiju  

Kupinovo vino, bogato je vitaminima i drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrednost. Odavno je cenjen i dokazan lek u borbi protiv malokrvnosti.

Ova divlja bobica je lek nad lekovima: Šaka ovog moćnog voća dnevno čuva nervni sistem, čisti krv, sprečava rak!(RECEPT)

Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela. Osim gvožđa, ono sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.