Savjeti majstora kuhinje: Kako napraviti super slanina sendvič

Sendvič je neizostavan dio prehrane u mnogim zemaljama svijeta, a koliko je popularna govori i činjenica da ga je The Wall Street proglasio najvećim britanskim doprinosom gastronomiji. Mnogima je sendvič svakodnevni ručak dok su na poslu, a najveći ljubitelji tog jednostavnog jela zasigurno su Amerikanci i Britanci – koji godišnje pojedu 11,5 milijardi sendviča. Nedavno istraživanje Warburtona pokazalo je da je među Britancima najpopularniji sendvič jednostavni ‘klasik' s grilanom slaninom između dvije kriške kruha.

POGLEDAJTE VIDEO kako sendviče radi chef Ivan Pažanin:

Takav je sendvič najdraži i nekim popularnim kuharima, a svaki od njih ima svoj način kako ga radi.

Paul Hollywood

Hollywoodova suradnica Mary Berry otkrila je da britanski celebrity chef “živi od sendviča sa slaninom”, koji mu je često na meniju za doručak, a onda opet za ručak.

 On ga, kaže, radi jednostavno: s tostom, poširanim jajetom (ili dva) i s dva hrskava komada grilane slanine u sredini.

Tom Kerridge

Kerridge savjetuje da svoj sendvič napunite sirom, i to s puno sira – 25 g parmezana i četiri kriške zrelog brie sira. Kako bi nadopunio bogate kremaste okuse, u kruh chef dodaje i karamelizirani luk.

Marco Pierre White

White kaže da je njegov recept vrlo jednostavan – sendvič radi od bijelog kruha i bez umaka, no umjesto da slaninu prži ili peče, kuhar preporučuje da ju na dvije i pol minute stavite u mikrovalnu. 

Delia Smith

Kuharica koristi domaće smeđe pecivo koje prepolovi i zagrije, a onda mu doda preprženu slaninu i namaz od četiri tvrdo kuhana jaja.

Jamie Oliver

Koristi četiri sastojka – bijeli kruh, tri kriške dimljene slanine, maslinovo ulje i smeđi umak. Umjesto da koristi maslac, chef kruh namače u masti.  .

– Jednostavno dijagonalno prerežem kruh sa jednog do drugog kraja i ubacim sve sastojke.

Simon Rimmer

Rimmer preporučuje ‘povratak osnovama' i da kruh sami ispečete i dodate smeđi umak u koji on stavlja šljive, datulje, tamarind umak, mljeveni đumbir, kajenski papar, kurkumu i češnjak.

Gordon Ramsay

Ramsey u sendvič stavlja debelo narezanu slaninu, jaja, maslac, mileram, mladi luk, kozji sir i cheddar, a čak mu je i izbor kruha maštovit – preporučuje da slaninu stavite u brioš pecivo, ali da ju ‘natrgate' umjesto da nasiječete na kriške.

Raymond Blanc

Vlasnik dvije Michelinove zvjezdice kaže da su detalji presudni, a ‘svaki sastojak kaže mora biti biran s ljubavlju i pažnjom – najbolji kruh i slanina od najbolje svinjetine.

James Martin

U njegov recept ide sušena slanina koja se prži na maslacu i rajčici. 

–  Stavite sve sastojke u kruh, a onda sve skupa ispecite pa prerežete po pola – savjetuje chef. 

 Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Đikić: Drugi val je realnost, ali sada imamo veliku prednost

POGLEDAJTE VIDEO s Ivanom Đikićem: #ZAJEDNO24SATA:

(24sata.hr)