Savjeti stručnjaka: Top rituali za kosu koja ubrzano stari

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Beauty rutina January Jones uz koju izgleda 10 godina mlađe

– Kao prvo, na stanje kose utječe genetika, a onda i naše svakodnevne okolnosti, kao što su stres i nedovoljna briga. Kosa zna dehidrirati, a često zaboravljamo da joj treba njega, jednako kao i našoj koži – upozorava Petra Granić Glowatzky, stilistica kose i vlasnica frizerskog salona “Etra”.

Petra predlaže njegu kose kokosovim uljem, a odličan ritual je držanje tog ulja 15 minuta na suhoj kosi, kako bi ona upila i zadržala sve nutrijente. Ističe i važnost prehrane te činjenicu da na kosu, baš kao i na kožu, utječe kvaliteta naše prehrane i količina vode koju pijemo.

– Na preuranjeno starenje kose utječe i krivo bojanje kose, zato treba konzultirati stručnjaka, naročito danas kad ne možete do svog frizera – savjetuje Granić-Glowatzky.

Većina žena danas ima pramenove, a oni se često rade blajhom, koji izuzetno isušuje i uništava kosu te se ne preporučuje baratati tim agresivnim sastojkom samostalno, naročito kod kuće.

Idealno vrijeme kad treba početi razmišljati o starenju kose je oko tridesete godine života, ističe Ana Kuštre, stilistica kose i suvlasnica salona “Do šminke i frizure za pol vure”.

– Kosa gubi elastičnost, sjaj i podatnost, a oživjet će je formule na bazi kolagena, keratina i proteina. Osim adekvatnih formula, kojima kosi vraćamo izgubljeno, jako je važno kosu redovito podšišavati. Podšišavanje se radi svakoga mjeseca, njime ne mijenjamo oblik frizure, već sprječavamo eventualno listanje i isušivanje vrhova – tumači Kuštre.

Ako kosu ne damo podšišati, izgledat će kao da ne raste, no ona itekako normalno raste, no istovremeno u vrhovima puca pa nam se čini da je duljina ista.

– Cilj redovite njege je da kosa, odnosno las, bude iste punoće od korijena do vrhova. Istovremeno joj dajemo sjaj i izdržljivost za kemijske i mehaničke tretmane – ističe Kuštre.

S godinama, javlja se sve veća potreba za konkretnijom njegom kose, koja uključuje razne serume za hidrataciju, koji su jednako važni kao serumi za lice.

Kosa s vremenom neminovno gubi pigment, postaje sijeda te ostaje isušena i upravo zato često strši i naočigled je drugačija od prirodno obojene lasi.

Sijeda kosa zna imati žuti ton, no postoje srebrni šamponi i kreme koje smanjuju taj neugledni žuti ton i kosi daju srebrni sjaj.

Važno je i kosu njegovati regeneratorima i maskama te si dati vremena kako bi kosa u desetak minuta upila aktivne sastojke koji je revitaliziraju. Maska i pakung jednom tjedno takožer će usporiti pojavu znakova starenja na kosi.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Beauty rutina January Jones uz koju izgleda 10 godina mlađe

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

 

 

 

(24sata.hr)