Savršena hrana za tople dane

Ljeto, kao i česte promjene vremena mogu da izazovu fizički i psihički stres. Obratite pažnju na pet energetskih supstanci, savjetuje doktor Zilke Hofman, nutricionista iz Rendzburga u Njemačkoj.

Veoma je važno da svom organizmu osigurate energiju koja će ga razbuditi. Zato na trpezi u toplijim danima svakodnevno treba da imate namirnice koje u sebi sardže magnezijum, jod, gvožđe, nijacin i timijan, prenosi Blic žena.GrašakMišićnim vlaknima srca potreban je magnezijum da bi mogla da se skupe. Magnezijuma ima u susamu, grašku, koštunjavom voću, semenkama bundeve.
MesoGvožđe je veoma važno kada je riječ o energiji koja je potrebna organizmu. Ima ga u crvenom mesu, kobasicama, integralnom hljebu, koštunjavom voću.Morska ribaMorska riba je puna joda, elementa koji je važan kada je riječ o borbi s viškom kilograma. Dva puta nedjeljno jedite morsku ribu, a mliječne proizvode svakodnevno.
Spanać  Spanać, kao sve ostalo zeleno lisnato povrće, bogat je nijacinom. Ovaj vitamin je važna hrana za mozak. Ima ga i u pilećem mesu, kvascu, iznutricama.PasuljPasulj, kao i grašak i svinjsko meso, bogat je tijaminom, vitaminom koji je neophodan nervima. Dakle, ukoliko ste nervozni, jedite namirnice bogate ovim vitaminom.
(Nezavisne novine)