Saznali smo… koliko je dugo potrebno dojiti dijete

Majke se suočavaju s različitim informacijama i metodama odgoja. Debate izazivaju gotovo sve teme, od cijepljenja, preko vremena provedenog pred ekranima, do odvikavanja od pelena, a posebno dojenje.

Zbog brojnih kontroverzi, mnoge se mame pitaju koliko je dugo zapravo potrebno dojiti dijete. U posljednjoj epizodi emisije The Doctors jedna majka je pitala postoje li prednosti dojenja nakon godinu dana, a na to pitanje odgovor su dale dr. Nita Landry i dr. Sonia Batra.
Prema američkim pedijatrima, mame bi trebale dojiti tokom prvih 12 mjeseci života djeteta. Ipak, ne postoji razlog da onda prestanu, kaže dr. Landry. “Ako je to dobro za dijete i majku, nastavite. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je dojenje u redu do 2. godine života, a prema svjetskoj literaturi, prosjek je između dvije do četiri godine”, pojasnila je.
Naime, dojenje ima nutritivni učinak, ali i pomaže pri smanjenju rizika od nastanka raka dojke i jajnika. Dojenje jača i imunitet djeteta jer se majčinim mlijekom prenose antitijela s majke na bebu. “Starije dijete sam dojila do 13. mjeseca. Svi su me pitali zašto to radim jer već ima godinu dana”, otkrila je dr. Batra. No stručnjakinje kažu da ne postoji šteta za dijete ako majke doje 13 mjeseci, dvije godine ili duže. “Neka se srame oni koji osuđuju majke koje doje duže od godinu dana”, zaključila je dr. Landry.
(Ljepota i zdravlje)