Sedam rečenica koje redovno izgovaraju svi sretni parovi

U vezama je podjednako važno pokazivati ljubav i podršku djelima, ali ne bi trebalo zanemariti niti snagu riječi. Sretni parovi razumiju koliko veliku ulogu ima i verbalna komunikacija te izražavanje podrške partneru.

Upravo su zato bračni terapeuti za HuffPost izdvojili fraze koje ljudi u sretnim vezama redovno govore jedni drugima.
#1 Ovdje sam za tebe
Lijepo je znati da vam neko uvijek čuva leđa. Neprocjenjivo je imati osobu na koju se možete osloniti i koja će vam pružiti bezuslovnu podršku bez obzira na problem pred kojim se nađete.
“Kada partneri nisu sigurni u spremnost druge osobe da bude tu za njih, odnosi se vrlo brzo mogu narušiti”, kaže psihologinja Samantha Rodman.

#2 Mogu li ti pomoći?
Bez obzira na to je li riječ o nošenju kesa iz trgovine ili pak pomaganju slaganja kreveta koji ste upravo kupili, dobro je znati da postoji neko ko je spreman svoje potrebe ostaviti po strani i prvo se pozabaviti rješenjem problema pred kojim ste se vi našli. Naravno, zauzvrat i vi morate biti spremni na isto.
#3 Izgledaš nevjerovatno
Takvi komplimenti jasno daju do znanja da vas partner i dalje doživljava te da ste mu privlačni, a ko to ne bi volio?

#4 Vjerujem u tebe
Bilo da ste upravo dobili promaknuće na poslu ili ste pred odustajanjem od dijete na koju ste krenuli juče, važno je imati nekoga ko će vas uvijek gurati prema naprijed. Čak i onda kada posumnjate sami u sebe.
#5 Hvala
Parovi u sretnim vezama često izražavaju svoju zahvalnost jedno drugome. Ne čekaju samo Valentinovo ili rođendan da priznaju kako primjećuju sve šta njihov partner radi za njih. Umjesto toga, oni imaju naviku izgovarati “hvala” za svakodnevne, najobičnije stvari tokom cijele godine.

#6 Žao mi je
Suočavanje s greškama i priznavanje da ste bili u krivu zahtijeva gutanje ponosa, što nije uvijek lako učiniti. Ali mogućnost da se iskreno izvinite partneru može napraviti razliku između malog, privremenog neslaganja i dugogodišnjeg sukoba u vezi.
“Priznavanje vlastite greške je zapravo korak naprijed”, tvrdi Kurt Smith, terapeut koji se specijalizovrao za savjetovanje muškaraca.
#7 Volio bih da…
Bez obzira na to koliko ste već vremena proveli zajedno, ne možete očekivati da vam partner/ica može čitati misli. Upravo biste zato trebali jasno reći svoje želje i potrebe, umjesto da skupljate frustracije oko stvari koje vaš partner ne radi, a uvjereni ste da bi ih trebao raditi, a da mu ih ne pomenete…
(Ljepota i zdravlje)