Sestrinska ljubav pomaže da budete bolja osoba

Sestre pomažu da osoba razvije socijalne vještine, poput komunikacije i kompromisa, kaže autor istraživanja o braći i sestrama, prof. Alex Jensen iz ‘School of Family Life’ pri Univerzitetu Brigham Young u američkoj saveznoj državi Utah. Dodaje da manji sukobi među braćom i sestrama mogu čak i pozitivno utjecati na razvoj. Evo što nauka kaže zašto je sve dobro imati sestru:

Sestre poboljšavaju mentalno zdravlje
Studija koja je 2010. objavljena u stručnom medicinskom časopisu Journal of Family Psychology pokazuje da sestre pozitivno utječu na mentalno zdravlje i samopouzdanje. To je potvrdio i prof. Jensen koji kaže da sestre svoju braću i sestre ‘čuvaju od osjećaja usamljenosti, nevoljenosti, krivice i straha’.

Zbog njih smo osjećajniji
Ista je studija otkrila da sestra može pomoći u tome da budemo bolje osobe, jer promoviraju pozitivna ponašanja poput suosjećanja i altruizma kad nam pokazuju svoju ljubav i privrženost.
– To vrijedi čak i kad postoje manji sukobi u odnosima – kaže profesorica iz School of Family Life, Laura Padilla-Walker.

Sestre pomažu da se izoštre interpersonalne vještine
Dokazano je da dječaci koji odrastaju sa sestrama bolje komuniciraju sa ženama od onih koji odrastaju s braćom ili kao jedinci. A kako kaže prof. Jensen, neki naučnici tvrde da su brat ili sestra drugog spola ključne osobe u adolescentskim godinama.
 – Braća i sestre često postaju bliži u tim godinama jer su jedan drugome izvor informacija o drugome spolu – kaže Jensen.

Sestre nas uče neovisnosti i ambicioznosti


Britanska studija iz 2009. pokazuje da su oni koji su odrastali s barem jednom sestrom neovisniji i odlučniji od onih koji su odrastali sami ili s braćom. Koautor studije prof. Tony Cassidy je svojevremeno objasnio da je riječ o unutarnjoj želji da budemo bolji, koja je najviše iskazana u porodicama s više ženskih članova.

Uče nas i kako postići balans
Ista studija iz 2009., u kojoj je sudjelovala 571 osoba u dobi od 17 do 25 godina, kaže da sestre pomažu uspostaviti ‘unutarnji mir’. Tako su oni koji su odrastali s barem jednom sestrom bili spremniji nositi se s raznim izazovima, a bolje su se nosili i sa stresom te su na kraju odrasli u sretnije i optimističnije ljude. Razlog zašto to uče baš sestre, a ne braća navodno leži u tome što žene ‘bolje barataju s komunikacijskim vještinama i bolje znaju negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu’, kaže istraživanje.
(Ljepota i zdravlje)