Šiš-ćevap u umaku je idealno jelo za iftar

Jedno od neizostavnih jela u toku mjeseca ramazana je i šiš-ćevap. Čar ovog bosanskog tradicionalnog jela jeste da se priprema brzo i jednostavno, a voljet će ga svi oni koji su ljubitelji mesa i povrća. Kao prilog preporučujemo kuhanu rižu ili pire krompir.

Potrebni sastojci za pripremu šiš-ćevapa:
500 gr pilećeg ili telećeg mesa
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
3 paradajza
2 glavice luka
3 čehna bijelog luka
1 mrkva
200 ml vode
so, biber i vegeta

Način pripreme:
Teletinu ili piletinu isijecite na krupnije kockice. Paradajz, paprike i luk također isijecite na krupnije kockice. Radi ljepšeg kolorita predlažemo ljubičasti luk.
Na štapić redajte sastojke, ali gledajte da počnete i završite kockicom mesa. Dakle meso, crvena paprika, meso, žuta paprika, meso, luk, meso, zelena paprika, meso, paradajz, meso. Začinite.

Na vrelom ulju ispržite šiš-ćevap. Kada sve ispržite, počnite pripremati umak. Umak se pravi od ostatka povrća. Morat ćete dodati još jednu mrkvu koju trebate isjeckati na krugove, malo peršuna i bijeli luk.
U šerpu stavite malo putera, istopite ga i dodajte luk. Potom dodajte mrkvu i bijeli luk te propržite. Zatim dodajte paprike, peršun i paradajz te jedan krompir isjeckan na sitnije kockice. Dodajte 200 ml vode i ostavite da se kuha na tihoj vatri.
(Klix)