Sok od krompira – izvor zdravlja za malo para

Najjednostavnija rješenja su ponekad i najbolja. Ovaj sok možete veoma lako da napravite, ne košta skoro ništa, a može mnogo da pomogne.

Možda ćete se zapitati zašto bi neko pio sok od krompira (a da nije u pitanju votka), ali nije sve u ukusu. Najljekovitije stvari imaju potpuno neprivlačan ukus za nas, a ono što nam je najukusnije, najviše nas truje.
Sok od krompira je prilično bljutav i bezukusan, ali zato je veoma zdrav, pa se pije i u okviru čuvene Brojsove medicinske dijete.
Evo za šta je sve dobar ovaj ljekoviti sok.
Alkalizuje tijelo
Sok od krompira je bazan pa zato može da pomogne u uspostavljanju kiselo-bazne ravnoteže organizma, što je veoma važno za nas, jer način ishrane danas uzrokuje da naše tijelo uvijek naginje ka kiselosti.

Pomaže protiv gihta
Smanjuje nivo mokraćne kiseline i samim tim pomaže protiv gihta.
Zbog ovoga sok od krompira može da pomogne kod artritisa i drugih oblika upalnih procesa, posebno zglobova, a pomaže i kod bolova u leđima. Takođe, podstiče cirkulaciju u svim dijelovima tijela.
Čisti kožu
Ima smirujuće dejstvo na ekceme, pa čak i akne, pomaže da se očisti koža.

Pomaže u mršavljenju
U tu svrhu treba piti po šolju soka od krompira prije doručka i uveče 2-3 sata prije spavanja.
Čisti jetru
Zato može da se koristi za detoksikacijske dijete (kao što se i koristi u Brojsovoj dijeti), ali takođe i da se potpomogne funkcionisanje jetre i žučne kese, ukoliko postoje problemi.
Pije se 2 dl ujutru na prazan stomak.

Pomaže u liječenju gastritisa i čira
U tu svrhu preporučuje se da se uzima po jedna kašika soka od krompira razrijeđenog sa malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.
Kako se pravi?
Veoma je jednostavno napraviti ovaj ljekoviti sok.
Krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore ako ih ima. Zatim ga narendajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok (možete upotrijebiti i sokovnik), prenosi “Avaz”.
Sok uvijek pijte svježe nacijeđen, a ako vam je neukusan, možete ga pomiješati sa sokom od limuna, jabuke, šargarape, medom…
(Nezavisne novine)