Sok od tri namirnice “guta” umor

Smanjeni unos vitamina i slaba tjelesna aktivnost samo su neki od uzroka umora, koji sa sobom često donosi pospanost, malaksalost i nedostatak energije.

Ako ste i vi njegove žrtve, sok od narandže i lanenog ulja pomoći će vam da brzo vratite energiju. Jednostavni šećeri koje naglo unosimo u organizam konzumacijom slatkiša brzinsko su rješenje za podizanje energije koje traje između 15 i 40 minuta.
Dugotrajniji učinak pružiće vam upravo narandža u kombinaciji s lanenim uljem. Ona je bogata vitaminom C, kalcijumom i folnom kiselinom, a ulje je tu da uspori uzlazak voćnih šećera iz narandže u krvotok i tako osigurava ravnomjerno stvaranje energije u trajanju od nekoliko sati.

To nije jedina prednost korištenja ove zdrave namirnice.
Takođerž će vam pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i bolesti pluća, a recentna medicinska istraživanja prokazala su da redovno korištenje lanenog ulja smanjuje povišeni krvni pritisak.

Nutricionisti preporučuju da se koristi kao dodatak prehrani, ali bez termičke obrade jer bi kuvanje na visokoj temperaturi uništilo zdrave masnoće u ulju. Stoga ga dodajte u gotova jela, umake, salate i juhe.
Sok od naranče i lanenog ulja možete konzumirati svakodnevno, a njegova je priprema brza i jednostavna.

Sastojci:
3 oguljene narandže
1 kašika lanenog ulja
1 dl hladne vode
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiješajte. Ako nemate blender, ručno iscijedite sok od narandže, u njega dodajte ulje i vodu pa dobro promiješajte.

(Nezavisne novine)