Spašava srce, ubija viruse, leči disajne puteve!

Lovor se koristi kao začinska biljka, ali i kao lek protiv mnogih stanja. Najveća lekovita svojstva ima upravo sam list biljke.

Veruje se da leči lošu probavu, srce, smanjuje posledice dijabetesa tipa 2, ali i pozitivno deluje na psihu. Odličan je i kao sredstvo za dezinfekkciju, pa će oterati sve viruse i mikrobe iz prostorije. 

Iz ploda se dobija eterično ulje, kreme i sapuni. 

Lovorov list je čudotvorna biljka i šteta ga je koristiti samo kao dodatak jelima. 

  • Lovorov čaj protiv bronhitisa – Tri usitnjena lovorova lista kuvajte 10 minuta u dva i po dl vode. Ostavite da odstoji poklopljena oko  10 minuta, pa procedite i dodajte u čaj kašiku limunovog soka i dve kašike meda. Kod gripa ili bronhitisa pijte dva do tri puta po 2,5 dl čaja.
  • Pomaže kod mučnine i umora, razbuđuje – kombinacija hemikalija u lovorovom listu deluje smirujuće na telo i psihu. Sve što trebate da napravite je da zapalite nekoliko listića u prostoru u kom boravite i udisati taj dim. Ali, to nemojte raditi pre spavanja jer će vas miris zapaljenog lovora razbuditi.
  • Tera sluz iz pluća – lovorov list je stimulans disajnih puteva i može pomoći izbaciti sluz iz pluća. Najbolji način je staviti sveže ili suve listove u vruću vodu i udisati paru – inhalirati se. Pomaže i mazanje uljem lovora po prsima. To leči alergije i astmu.
  • Pomaže kod dijabetesa – istraživanje je pokazalo kako konzumiranje 3 grama lovora na dan smanjuje nivo glukoze kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.
  • Dobar je za probavu – stavljajte ga što više u hranu ili izmasirajte stomak uljem lovora nakon obroka, to će pomoći u izlučivanju probavnih sokova i bržoj preradi hrane u želucu.
  • Za pravilan rad srca – organski spoj pronađen u lovoru jača kapilare u srcu i pomaže elimininisati loš holesterol iz tela.
  • Leči upalu zgloba – uljem od lovora masirajte bolno područje i pojačajte količinu lovorovog lišća koju dodajete u hranu.
  • Kod urinarnih infekcija – pomešajte prah od lovora sa mlekom i pijte. Radi se o starom receptu za rešavanje ovih problema.