Šta da uradite da bi vaš odnos preživio praznike?

Praznici su sjajno doba godine kada odvojimo više vremena za voljene i možemo im reći koliko nam znače. Praznici su ujedno i vrlo stresan period jer želimo da sve bude baš onako kako smo zamislili. Obećali ste sebi da će ovogodišnji przanici biti predivni. Pronaći ćete savršen poklon za partnera/icu, odvojićete više vremena za njega/nju i stvoriti neke drage uspomene koje ćete dugo pamtiti…

Ali praznici još nisu ni počeli, a vi ste se posvađali zbog dekorisanja jelke… Na šta morate obratiti posebnu pažnju kada su u pitanju odnosi? Imajte realna očekivanja i saznajte šta partner/ica očekuje od praznika.
Iako spor oko ukrasa neće pokvariti odnos, to može biti poprilično štetno za drugu perspektivu praznika. Ne pravite velike promjene koje vam baš i ne odgovaraju, ali želite ih jer to rade i drugi parovi. Oni su jedinstveni i vole da budu ono što jesu. Pa zašto se oni ne posvete svojim običajima u kojima uživaju? I posljednje, ali ne najmanje bitno, više vremena provedite zajedno, bez obzira na poklone i “raspored” posjete rođaka.

#1 Ne zaboravite da razgovarate
Smiješan, ali vrlo važan savjet. Uz sav stres i sitnice, podsjetite se da vaš partner (još) nema sposobnost telepatije i zato ne može da predvidi šta vam se događa u glavi. Dakle, recite šta želite ili ne želite. Izbjegavajte probleme sa učitavanjem jedan preko drugog, jer će to uskoro postati veliki problem koji je počeo tako što je partner zaboravio da ode u prodavnicu.

#2 Vježbajte strpljenje i prilagođavanje
Što prije shvatite da sve neće ići po vašim planovima, lakše ćete se probiti kroz praznike i imaćete manje sijede kose. Sve to shvatite kao priliku za vježbanje strpljenja. Naravno, svekrva će (opet) imati svoje sopstvene prijedloge za božićnu večeru, a ukrašavanje dnevnog boravka trajaće duže nego što ste očekivali. Ne dozvolite da vam to pokvari raspoloženje. Takođe, budite spremni da prilagodite svoje planove, što ne znači da se nećete dobro provoditi. Čak i nenajavljena posjeta, priprema drugačijeg deserta i kasna večera mogu vas zaista iznenaditi.

#3 Uzmite vremena za sebe
Uz svu decembarsku žurbu, odvojite malo vremena za sebe. Rezervišite izlazak na posebnom mjestu. Odredite dan u sedmici kada ćete isključiti telefon i zajedno gledati praznične filmove. Ne moramo ponavljati da svi imamo prilično zauzet raspored, ali znate kako kažu: imamo vremena za ono za šta se odlučimo. Pa šta biste radije odabrali: trčanje po tržnim centrima ili večeru sa partnerom?
(Ljepota i zdravlje)