Šta deca do 11. godine mogu da obavljaju

Deca iz godine u godinu uče nove stvari, a kućni poslovi im mogu biti veoma zanimljivi i mogu vama mnogo olakšati. Pogledajte koje aktivnosti mogu da obavljaju u zavisnosti od uzrasta.

Deci u mlađim uzrastima može biti beskrajno zanimljivo čišćenje kuće, bašte i razne druge aktivnosti, a pomoć roditeljima je uvek dobrodošla. Mališani kroz takve aktivnosti uče, a uz to uživaju u pomaganju. Doktorka psihijatrije i pedagog Marija Montesori je uz godine rada i iskustva došla do sjajne terije. Zapravo ona ističe da deca pre uče iz onih aktivnosti koje rade nego iz onoga što čuju. Njena Montesori metoda ukazuje da su kućni poslovi i školske obaveze važne za podsticanje samopouzdanja kod dece, a u isto vreme pomažu im prilikom učenja novih veština. Cilj ove metode je da se neguje dečija osobenost i da se indirektno podstakne interese za različite oblasti. Deca se navikavaju na kućne poslove koji ih čekaju u budućnosti, navikavaju se da uče od starijih i da pomažu mlađima. Stoga, izdvojili smo za vas najvažnije aktivnosti i obaveze koje se tiču vašeg doma, a koje preporučuje slavna doktorka Marija Montesori.

Teškoće tokom školovanja: Kako pomoći detetu sa disleksijom? Uspešno vaspitanje: Pet stvari koje bi vaše dete trebalo da nauči do pete godine

2-3 godine

Mališani bi već u ovim godinicama mogli da počnu sa sređivanjem svoje okoline i rasklanjanjem stvari iza sebe. Stoga, pogledajte koje bi aktivnosti trebalo da obavljaju:

– spremanje i rasklanjanje igračaka za sobom,

– bacanje papirića od grickalica/čokoladica u kantu, 

– slaganje svoje garderobice,

– postavljanje stola,

– odlaganje prljave garderobe u korpu za veš.

4-5 godina

Kad malo porastu, mališani bi mogli da vam se pridruže i zajedno sa vama obavljaju više kućnih aktivnosti i obaveza, a vama će svaka pomoć značiti. Za ovaj uzrast Montesori metoda izdvaja sledeće kućne poslove:

– hranjenje kućnih ljubimaca

– spremanje igračaka

– spremanje kreveta

– brisanje polivenog za sobom

– raspremanje sobe

– zalivanje kućnih biljaka

– korišćenje usisivača

– spremanje sendvičića

– postavljanje kuhinjskog stola

Pet problema u modernom vaspitanju zbog kojih su roditelji danas 'robovi' svoje dece

6-7 godina

Predškolci ili već školarci bi trebalo da znaju već malo ozbiljnije stvari, kao što su:

– skupljanje i bacanje smeća

– brisanje podova

– punjenje i pražnjenje mašine za sudove

– skupljanje veša sa žice

– grabuljanje lišća

– guljenje luka, krompira ili šargarepe

– menjanje rolni toalet papira

– sadnja biljaka

8-9 godina

Deca u ovom uzrastu su već uveliko školarci i imaju svoja svakodnevna zaduženja i obaveze, što školske, što kućne. Evo obaveza koje bi deca ovih godina trebalo da znaju:

– menjanje sijalica

– odlaganje veša u mašinu

– brisanje prašine

Samostalna igra: recept za srećno dete i odmorne roditelje

– rasklanjanje namirnica nakon ručka

– mućenje jaja

– zalivanje bašte

– šetnja ljubimca

– zakucavanje eksera

10-11 godina

Mališani ovog uzrasta vam mogu puno pomoći ne samo oko poslova u kući, kuhinji, već i u baštenskim poslovima. Pogledajte koja bi zaduženja mogli da zadate mališanima:

– ribanje kade/tuš kabine

– usisavanje kuće

– plevljenje bašte

– temeljno (pomoći) čišćenje kuhinje

– košenje dvorišta (travnjak)

– pripremanje jednostavnih obroka

– čišćenje hodnika/ predosblja/ garaže

Pročitajte i:

Šta bi mališani trebalo da nauče do desete godine Podela kućnih poslova po uzrastu: Kako da mališani stvore radne navike Podstičite samostalnost: Zbog čega je važno da se deca sama oblače Prezaštićena deca: Zbog čega preterano pomaganje može da bude štetno

Zapratite nas i na Instagramu!

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici – YuMama