Šta je najvažnije za buduće mame tokom pandemije korona virusa

Pročitajte savete stručnjaka – da li smete da dojite bebu, kako ćete se poroditi i kako u svemu tome da očuvate “zdrav razum”!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Vasyl Dolmatov

Trudnoća je vanredno stanje i u normalnim okonostima. Koliko je trudnicama u trenucima pandemije korona virusa potrebna dodatna psihološka podrška?

Ne zove se bez razloga drugo stanje. Zabrinutost i strah uobičajeni su za svaku trudnoću, a u vreme korona virusa ova osećanja mogu biti naglašenija i intenzivnija. Stručnjaci kažu, normalno je dokle god ne ometa svakodnevno funkcionisanje.

“Sve svetske smernice sada pokazuju da žene i inficirane koronavirusom se normlno kontrolišu, normalno porađaju, ono što je važno, što nas žene pitaju je, one mogu da doje svoju decu naravno uz posebne mere opreza koje su neophodne”, ističe za RTS dr Maja Milosavljević iz Instituta za mentalno zdravlje.

Trudnicama se savetuju zdrave navike: odlazak na spavanje i ustajenje u približno isto vreme, raznovrsna ishrana, održavanje fizičke kondicije. Trebalo bi da sa prijateljima i porodicom razgovaraju telefonom i preko društvenih mreža.

“Korisno je napraviti listu od deset stvari koje možete svakodnevno da radite u svom stanu u prostoru u kome se nalazite a da u njima uživate. I onda napravite i još neki raspored urednosti kako ćete to i obavljati”, dodaje Milosavljevićeva.

Važno je da trudnice i porodilje budu u kontaktu i sa svojim lekarima.

“Poznato je da tokom trudnoće i nakon porođaja su vrlo učestale zdravstvene kontrole, u ovoj situaciji mudro je pozvati svog lekara telefonom, kontaktirati, zakazati kontrolu, dobiti sve potrebne savete čak iako morate da idete na kontrolu uradite to ličnim prevozom sa jednim vozačem probajte da se izolujete i da se izlažete što manje”, napominje Milosavljevićeva.

Kada beba stigne, u kući se, i kada nema nikakve epidemije, više vodi računa o higijeni i posetama.

“Period koji se sada nalazi ispred njih je zapravo jedan prenaglašen period izolacije u kojoj se one i inače nalaze i to bi bilo dobro da na taj način i gledaju, aktuelnu situaciju. Samim tim sve ono što može da pomogne da se osećaju relaksirano da uživaju u svom novom članu porodice koliko god je to moguće u ovoj situaciji treba da praktikuju”, napominje dr Maja Milosavljević.

Sa stručnjacima Instituta za mentalno zdravlje, osim telefonom, trudnice i porodilje mogu komunicirati i preko imejla.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 4.465 ljudi, a preminulo ih je 94.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera tokom Uskrsa – zabrana izlaska za sve od petka do utorka.