Šta može vaša beba

Haotični” i simetrični pokreti rukama i nogama (savijanje nogu, ruku, zaštitni refleks)

Motorika1. „Haotični” i simetrični pokreti rukama i nogama (savijanje nogu, ruku, zaštitni refleks);2. Kada leži na stomaku, diže glavicu i trudi se zadržati je u tom položaju;
3. Kada leži na leđima, trudi se podići glavu;4. Okreće glavu prema izvoru svjetlosti;* Greške roditelja: Prečvrsto stavljaju pelene, čime sprečavaju slobodne pokrete bebe.* Preporuke: Osim za djecu sa hipertonusom, dijete se mora slobodno kretati i osjećati svoje tijelo.
Motorika ruku1. Šaka je zatvorena (do 10 dana);2. U uzrastu od mjesec čvrsto hvata igračku, trudi se uhvatiti jednu ruku drugom, pokušava dohvatiti usta i oči;
* Greške roditelja: Oblače bebi platnene rukavice i odjeću sa zatvorenim rukavima.* Preporuke: Dijete mora istraživati sebe, može i se ogrebati, uštinuti, stavljati ruke u usta – to je početni period formiranja pokreta, hvatanja i upoznavanja sa svojim tijelom.
VidDijete fiksira pogled na pojedinačnim predmetima i prati pokret igračke pred sobom.* Greške roditelja: Korištenje baldahina, pokrivača na ogradi kreveta, pokretne igračke iznad kreveta s muzikom.
* Preporuke: Baldahini i zavjese na krevetu mogu se koristiti samo za vrijeme spavanja, zato što oni ograničavaju vidno polje, smanjuju i remete formiranje binokularnog vida.Umjesto „pokretnih predmeta” nad glavom djeteta i traka s igračkama, koji ne odgovaraju uzrastu ili mnoštvo apstraktnih predmeta neodgovarajućeg oblika i boje, što može prouzrokovati razrokost i ometati razvoj cjelokupnog zapažanja predmeta, preporučuje se korištenje posebne lopte različitih boja, oblika i materijala, smještenih nad djetetom na providnoj vrpci, ne više od 20-30 minuta ili jednobojne igračke.
(Avaz)