Šta u ljubavnim vezama uzrokuje preljubu?

Stručnjaci smatraju kako se preljuba može dogoditi u svakoj ljubavnoj vezi, bez obzira na to koliko se ona čini čvrstom i stabilnom. Prema iskustvu mnogih terapeuta specijalizovanih za probleme ljubavnih parova, jedna navika najčešće je uzrok nevjere.

Radi se o – izbjegavanju konflikta. Mnogi od nas držaće u sebi sve svoje osjećaje, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Iako mislimo da guranjem tih negativnih osjećaja pod tepih u želji da izbjegnemo raspravu ili svađu radimo dobru stvar, u određenom trenutku partneru ćemo početi predbacivati probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali. Umjesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do nevjere.

Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može spriječiti preljuba, a prije tog razgovora sami sebi moramo postaviti sljedeća pitanja:

1. Postoji li nešto što ne mogu lako podijeliti s partnerom?
2. Zašto se bojim podijeliti to sa njim?
3. Šta očekujem od njega?
4. Šta je ključna stvar za moje dobro, a ne dobijam to od njega?
Konflikt nije uvijek loš i prirodno je da do njega dođe, stoga ga se ne smijemo bojati niti ga izbjegavati jer zahvaljujući njemu obje strane često dobiju priliku saznati koji faktori u vezi stvaraju problem. Ako ga pak izbjegavamo, lako dolazi do zamjeranja i prezira.

Ugledni psiholog John Gottman, profesor, osnivač instituta Gottman, koji više od 40 godina proučava ljubavne odnose, upravo prezir smatra najvećim neprijateljem brakova i veza. Taj negativan osjećaj neodobravanja popraćen ljutnjom i odbacivanjem puno je gori od klasične frustriranosti jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da vrijedite manje.
(Ljepota i zdravlje)