STARA POSLASTICA KOJA JE DOBILA SVOJ DAN: Najjednostavniji recept za knedle sa šljivama

Prvi put će se ove godine obeležiti Svetski dan knedli sa šljivama, evo kako da najjednostavnije pripremite ovaj desert!


Izvor: Guliver/Getty Images/grafvision

Svetski dan knedli biće prvi put obeležen 8. septembra, a uspostavljen je na incijativu koja je pre skoro mesec dana pokrenuta iz Srbije i koju su podržali ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemlje širom sveta.

Tri simbolike se nalaze u datumu za obeležavanje Dana knedla – prvo, jer je kraj avgusta vreme kada šljive sazrevaju pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli, drugo, dve knedle jedna do druge imaju oblik broja osam (8) i treće, kada se broj osam postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost.

Knedle su jedno od jela sa najdužom tradicijom na svetu, a mi vam donosimo najjednostavniji recept za ovu poslasticu, kako biste Dan knedli obeležili kako dolikuje…

Sastojci:

Litar mleka

Kašičica soli

Tri kašike ulja

800 grama brašna

Dva jaja

Oko 20 šljiva

Oko 200 grama prezle

Šećer za posipanje
Priprema:

Stavite mleko na šporet da provri, pa mu dodajte ulje i so, zatim sklonite sa vatre i dodajte brašno. Mutite mikserom, dodajući u to jaja.

Kada se smesa ujednači, ovom smesom obložite oprane šljive. Knedle spuštajte u vrelu vodu i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu.

Skuvane knedle sa šljivama uvaljajte u prezle koje ste prethodno kratko propržili na ulju, a po ukusu dodajte i šećer.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Inicijalizacija u toku…