Stop objavljivanju slika djece na netu – to nije dobro za njih!

S društvenim medijima i fotoaparatima na dohvat ruke, malo se roditelja danas pouzda u uspomene koje će im ostati u sjećanju i nastoje zabilježiti (i podijeliti) svaki trenutak odrastanja svoje djece. ‘Shareanje' fotki djece toliko je rašireno da je jedno istraživanje pokazalo kako se njih 81 posto na internetu ‘pojavi' prije navršene druge godine života. 

Kako vrijeme odmiče a takav se trend nastavlja, sve je jasnije da može imati i negativne posljedice na razvoj djeteta: evo što na portalu Bright Side kažu, koje su negativne strane prečestog objavljivanja fotografija mališana:

Dijete može steći dojam da je ‘centar svemira'

Ako roditelji stalno fotografiraju dijete bez da su na fotkama s njim članovi obitelji ili prijatelji, dijete može razviti iskrivljeni osjećaj vlastite vrijednosti. Budući da je uvijek ‘pod svjetlima reflektora', moglo bi pomisliti da bi svi u svakom trenutku trebali u njega gledati, a vjerojatno je da će onda u ranoj dobi početi i samo sebe snimati i objavljivati ‘selfije'.

Studije inače otkrivaju i da pretjerano objavljivanje selfija može biti povezano s narcizmom.

Može postati previše samokritično

Ako ne naiđe na pozitivan (i čest) odgovor na svoje fotke, dijete može steći dojam kako mu ‘nešto fali', što je prava podloga za razvijanje iskrivljene slike o svom tijelu i izgledu. Ovo može biti još više naglašeno ako dijete ima prijatelje čije fotke dobivaju više pažnje (ili lajkova) od njegovih.

Takvo uspoređivanje sebe s drugima nije dobro za njihovo samopoštovanje, a jedno je istraživanje čak otkrilo da su djevojke koje provode puno vremena gledajući fotke drugih cura online, nezadovoljnije svojim izgledom i težinom od onih koje to ne zanima.

Može imati teškoće sa formiranjem sjećanja iz djetinjstva

Roditelji koji pretjeruju s objavama fotki djece mogu zaboraviti (ili ne vide potrebu) poticati djecu da pričaju o stečenim iskustvima. Osim toga, ti su roditelji vjerojatno manje ‘prisutni u trenutku', a istraživanje je pokazalo da će i njihova sjećanja biti slabija i nepotpuna ako su uvijek iza fotoobjektiva dok je dijete ispred.

Može osjećati da nema pravo na privatnost

Mnogi roditelji dijele fotografije svoje djece bez njihovog pristanka jer su na početku djeca uglavnom mala (sheraju se fotke već iz rodilišta). Na te se objave nakon nekog vremena često počinje gledati kao na obvezu prema drugima, a postaju i važan dio identiteta roditelja, navodi jedna studija – pa su roditelji često podijeljeni između želje da zaštite privatnost djece i podijele priča i fotke s njima.

Može u ranoj dobi iskusiti zlostavljanje i/ili diskriminaciju

Internetsko je zlostavljanje – takozvani ‘cyber buling' – u današnje vrijeme kad svi mogu ostati anonimni, raširenije nego ikad prije Objavljivanje slika djece može tako biti podvrgnuto i diskriminaciji na temelju djetetovog izgleda, i to od strane bilo kojeg bezimenog pojedinca iz bilo kojeg kutka zemlje – a jedno je istraživanje pokazalo da adolescenti znaju svojim vršnjacima čak i prijetili nasiljem zbog drugačije boje kože.

Može početi previše brinuti što drugi o njemu misle

Jedno istraživanje iz 2018. godine pokazuje da dijete već sa navršene dvije godine počinje mariti za to što drugi o njemu misle, pa će izlaganje djetetove privatnosti na društvenim medijima svakako imati na njega utjecaj.

Osim toga, u ovakvim slučajevima na mišljenje još neoblikovane osobe, djeteta, utjecati će i komentari drugih – a znamo da se i kao odrasli nekad teško nosimo s nekim grubim komentarima koje pročitamo online, pa čak i kad se ne komentira nas direktno.