Stres pred vjenčanje: Panika više hvata muškarce nego žene

Obično se sva euforija, pa i stres oko vjenčanja, pripisuju ženama. No, ispostavilo se da panika po tom pitanju više hvata muškarce!

Tim američkih naučnika sproveo je studiju na ovu temu, kada je otkrio da svakom četvrtom mupškarcu već samo planiranje vjenčanja, a onda i taj dan, pada mnogo stresnije nego njihovim izabranicama.
Istraživači su anketirali 160 ispitanika, kada su došli do saznanja da tek svaka šesta žena ovaj događaj doživljava kao stres.

Svaki četvrti muškarac je istovremeno priznao da mu planiranje vjenčanja pada teže nego njegovoj partnerici, dok su neki čak naglasili da im je to najstresniji trenutak u životu. Najzahtevnije im pada briga o zvanicama, koga od rodbine i prijatelja pozvati, a koga izostaviti, zatim finansijska računica i mozganje kako svima ugoditi kada su u pitanju muzika, hrana, raspored sjedenja…

Studija je pokazala da zbog ovih muka trećina parova u danima prije venčanja ima problem sa spavanjem, što indirektno dovodi i do međusobnih rasprava i prolivenih suza.
S druge strane, istraživanje je otkrilo da ženama mnogo stresnije padaju misli o porođaju i promjenama koje on pravi (na) njihovom tijelu.
(Ljepota i zdravlje)