Strogi ste: Djeca će vam biti uspješnija

Djeca koja su odgajana u strogoći, kasnije su puno uspješnija u životu, tvrdi novo istraživanje.

Djeca starosti pet godina sa strogim roditeljima, imaju dvostruko više šanse kao odrasli pokazivati dobre karakterne osobine i sposobnosti. Autorica istraživanja Jen Lexmond kazala je: “Povjerenje, toplina i disciplina su najvažnije”.
Prema istraživanju, kvaliteti poput primjenjivanja naučenog, samokontrole i empatije mnogo su razvijenije kod djece čiji su roditelji bili strogi. Ti su kvaliteti od vitalnog značaja kad su u pitanju životne prilike, mobilnost i mogućnosti.
Isto tako, ti se kvaliteti oblikuju u predškolskoj dobi.

U istraživanju su analizirani rezultati prikupljeni u 9.000 domaćinstava širom Velike Britanije.
Djeca iz bogatih porodica imala su dvostruko veću šansu razviti kvalitete potrebne za uspjeh u životu, od djece koja su odrasla u siromašnijim. Osim toga, djeca koja odrastaju uz oba roditelja, također su uspješnije usvajala karakterne osobine koje olakšavaju uspjeh, od djece koja su odrastala uz jednog roditelja ili u porodicama sa pomajkom ili očuhom.
No, tamo gdje su roditelji primjenjivali stroge, pravedne i disciplinarne odgojne mjere, nestajale su te razlike među bogatima i siromašnima te porodicama općenito.

Stoga su istraživači zaključili da je roditeljstvo najvažniji faktor s najvećim utjecajem na uspjeh djece, bez obzira na to iz kakvih porodica ona dolaze.
Ostali pozitivni utjecaju uključuju dobru edukaciju i – dojenje. Zaposlenost ili nezaposlenost roditelja nema utjecaja na razvoj pozitivnih karakteristika u predškolaca.
Samopouzdani, vješti roditelji koji primjenjuju strože metode odgoja i disciplinu, ali ih balansiraju toplinom i ljubavlju, ključni su faktor u razvijanju karakternih osobina bitnih za uspjeh djece.
(Avaz)