Sve vreme smo pogrešno čistili kuhinjske površine: Ovo je pravilan način!

Čišćenje kuhinje je svakodnevni posao, koji zna biti dosadan i naporan naročito ukoliko je mnogo skorele masnoće i prljavštine.

Sada kada su nam novogodišnji i božićni praznici pred vratim, čista kuhinja je i te kako prioritet. 

Ali, izgleda da smo sve vreme pogrešno čistili kuhinju. Bez obzira da li imate uobičajenu rutinu ili samo nasumično prebrišete površine, stručnjaci tvrde da uvek treba prvo obrisati čista područja, a zatim ona prljava. To je pokazala studija firme GAMA Healthcarea.

Napraviće više štete nego koristi: Ovih devet predmeta nikada ne biste smeli da čistite sodom bikarbonom!

Ako radite suprotno, na kraju ćete razmnožiti prljavštinu, klice i bakterije po celoj kuhinji.

Takođe, postoji i posebna metoda čišćenja koje se treba pridržavati kada brišete radnu površinu. Reč je o obliku slova ‘S', umesto da brišete od jedne strane do druge.

Dr. Braverman i dr. Hanouka, bivši lekari NHS-a (National Health Service iz Velike Britanije) i stručnjaci za kontrolu infekcije, objasnili su da ta metoda zaustavlja kontaminaciju područja koja ste već očistili.


“Nasumično čišćenje površina, započinjanje u sredini ili dnu i brisanje prema gore ili dole povoljno deluje na širenje klica. Rad od vrha do dna najefikasniji je način brisanja, ali trenutno samo 60 posto ljudi koristi tu metodu”, objašnjavaju.


Takođe, upozorili su da površine moraju biti potpuno suve pre nego što vratite bilo koji aparat ili kuhinjsku opremu na mesto jer u suprotnom rizikujete da kuhinju ne očistite pravilno, piše The Sun.

Dokazano najveći uzročnik alegija: Kako da se zaštitite od grinja i svedete njihov broj na minimum!

(Stil.kurir.rs)