SVI SE PITAJU KAKO JE TO MOGUĆE

Svetlani Ražnatović prvo je urađen serološki test iz venske krvi, koji je pokazao da je negativna, zatim je uradila PCR test, koji se radi tako što se uzimaju uzorci iz brisa grla i nosa, koji je pokazao da je pozitivna.

foto: Damir Dervišagić, Shutterstock

Sada se svi pitaju koji test da rade i kako je moguće da jedan ima negativan, a drugi pozitivan nalaz.

Postoje razni testovi za potvrdu prisustva kovid-19 infekcije. Preporuka je Svetske zdravstvene organizacije da su najrelevantniji molekularni testovi (PCR) koji se rade tako što se pacijentu koji sumnja da je zaražen uzima bris.

Ovim testom se već nakon osam dana od trenutka zaražavanja može dokazati prisustvo korona virusa. Serološki testovi iz krvi, s druge strane, mogu da pokažu prisustvo antitela tek dve do tri nedelje od početka infekcije, a ako se urade ranije mogu da budu lažno negativni. Zato je najbolje da se kod sumnje na KOVID-19 prvo uradi PCR test, a tek kasnije serološki koji se potvrđuju i antitela na novi korona virus.

– PCR testovi spadaju u takozvane direktne testove za dokazivanje virusa i oni se prvo rade. Postoje i spot – brzi testovi koji daju rezultat za nekoliko minuta, ali su oni preliminarni što znači da se njihov rezultat mora potvrditi drugim testom – objašnjava prof. dr Nada Kuljić Kapulica, virusolog.

Ona kaže da su drugi deo priče indirektni testovi ili serološki testovi za dokazivanje antitela. Oni se rade dve-tri nedelje nakon infekcije kad većina ljudi već treba da stvori antitela.

( ženablic )