TEK U 27. GODINI SAM SHVATILA ŠTA MI JE URAĐENO PRE PRVOG ROĐENDANA: Istinu otkrila listajući modni magazin!

Istinu o sebi shvatila je tek kada je imala 27 godina!


Izvor: Instagram/Screenshot/xoxy_alicia

Ališa Rot Vegel (30) iz Teksasa do pre tri godine nije shvatala da je potpuno drugačija od većine ljudi, a istinu je otkrila listajući modni magazin!

Ova mlada žena je rođena sa sindromom androgene neosetljivosti, za koji je karakteristična potpuna ili delimična neosetljivost ćelija na androgene hormone. Prostim rečima, Ališa je rođena sa vaginom i testisima, a nema matericu ni jajnike.

“Znala sam da je nešto malo drugačije, ali nisam znala šta tačno. Nikada nisam imala menstruaciju iako su je sve moje drugarice imale, pa sam i ja nosila sa sobom uloške i tampone, pretvarajući se da je imam”, priča Ališa.

O interseksualnosti ništa nije znala do 27. godine života, kada je sasvim slučajno, listajući modni magazin, pročitala ispovest manekenke koja je takođe interseksualna. To joj je “upalilo lampicu”.

“Čitajući njenu priču, kao da sam čitala o sebi. Tek tada shvatila sam šta se dešava sa mojim telom”, kaže ona.

Ako se pitate kako to da ništa nije shvatila kada je malo odrasla, stvar je u tome što su Ališi pre nego što je napunila godinu dana odstranili testise, a njeni roditelji su to krili od svih.

“Nisu rekli ni mojoj baki, niti braći, nikome. Roditelji su to strogo krili, kao da je to nešto sramno”, kaže ova devojka, koja želi da spreči da i drugi prođu kroz stvari koje je ona prošla.

Zato se sada bori da se podigne svest o interseksualnosti, a bori se i protiv toga da lekari vrše operacije nad interseksualnom decom dok ona ne odrastu dovoljno da sama mogu da odluče šta žele.

“U suštini, kastrirali su me. Kada nekome odstranite testise bez njegove saglasnosti, to je kastracija. Odrasla sam sa neuravnoteženim hormonima, u stanju sličnom menopauzi. Sve simptome koji se javljaju u menopauzi imala sam i kroz celo odrastanje. Odrasla sam i sa depresijom. Gustina kostiju mi je zbog tog odstranjivanja testisa ugrožena. To što su mi uradili medicinski nije bilo opravdano”, tvrdi ona, dodajući da je sada zavisna od eksternih hormona, ali da nije sve moralo da bude tako.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.