Tijesto za slana i slatka jela, a može stajati danima u frižideru

Postoje brojni recepti za mekana tijesta koja mogu trajati po nekoliko dana, ali samo jedan je recept za ludo tijesto uz koje možete spremati bilo kakva i slana i slatka jela.

Za pripremu ludog tijesta potrebno vam je svega nekoliko minuta, a od sastojaka vam je potrebno 500 grama glatkog brašna i 500 grama oštrog brašna, jedna kašika šećera, jedna čaša mlijeka, jedna čaša ulja, jedna čaša jogurta, jedan prašak za pecivo, jedna kesica kvasca, jedna kašika soli, a može i više po želji, te dva jaja.
Ako želite da tijesto što prije nadođe, prije miješanja u posudi s toplim mlijekom i kašikom šećera ostavite kvasac da nadođe. Ukoliko pripremate tijesto za sutra ili nekoliko sati poslije, onda ne morate prethodno podizati kvasac, već ga samo suhog ubacite u brašno.U velikoj posudi izmiješajte obje vrste brašna i redom dodajite prašak za pecivo, germu, šećer, ulje i sol. Potom dodajte jogurt, tučena jaja i mlijeko. Smjesu miješajte kuhačom dok se ne poveže, a nakon toga rukama dok ne dobijete čvrsto tijesto.
Ukoliko budete trebali dodavati još tečnosti, dodajte mlijeka ili jogurta, a ukoliko se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna.Tijesto potom stavite u kesu i u frižider. Ostavite oko tijesta prostora jer će konstantno nadolaziti, zbog čega i ima naziv ludo tijesto.
Ovako pripremljeno tijesto možete koristiti za pravljenje uštipaka, kiflica, pizze, štrudli i drugih slanih i slatkih jela. Tijesto može stajati sedam dana u frižideru i uvijek će nadolaziti.
(Nezavisne novine)