Tokom leta s bebom ovo trebate znati

Ponesite sve što će vašoj bebi osigurati komfor i učiniti je zadovoljnom.

Mnogi putnici u avionu kao jednu od najvećih frustracija koju doživljavaju dok lete navode – rasplakane bebe. Nemali broj tvrdi da su povrijeđeni kad vide koliko malo roditelji čine da umire uplakano dijete.

I psiholozi savjetuju roditeljima da ušutkaju plačljive saputnike i na svaki način onemoguće da svojim ponašanjem uznemiravaju ostale “letače”. Međutim, kako vaša beba već hoda, ona može biti i prava zabava putnicima, posebno ako se među njima nađe neka dobro raspoložena baka.

A evo i nekoliko savjeta za roditelje:

– Sigurno ćete ponijeti hranu za bebu. Zamolite stjuardesu da je stavi u frižider. – Ako beba reagira na promjene pritiska u avionu, dajte joj nešto da sisa – bočicu ili cuclu, posebno prilikom uzlijetanja i slijetanja aviona.
– Ako možete sebi priuštititi, uvijek kupite kartu i za bebu umjesto što ćete biti prinuđeni da je držite u krilu, posebno kod dugih letova.

– Ponesite sve što će vašoj bebi osigurati komfor i učiniti je zadovoljnom – omiljene igračke, dovoljno pelena.
– Ne stidite se da ustanete i šetate s bebom u anručju, ljuljuškajući je, naravno samo ako stjuardesa kaže da je to sigurno.
– Stariju djecu, ako ih imate, držite pod kontrolom tako što ćete ponijeti slikovnice i igračke. Prije polaska na aerodrom porazgovarajte s djecom o ponašanju u avionu i otvoreno dogovorite nagrade za dobro, ali i kazne za nedolično ponašanje.
(Avaz)