Top namirnice koje pomažu kod nadutosti i želučanih problema

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Adele za doručak jede granolu, uvečer juhu od mrkve i krumpir

Ovo su 15 zdravih namirnica koje pomažu protiv upala, dobre su za crijeva i hidrataciju te uravnoteživanju razinu tekućine i natrija, a svi ti čimbenici pomažu kod smanjenja nadutosti.

1. Krastavci

– Krastavci su superhrana protiv nadutosti zahvaljujući silicijevom dioksidu, kofeinskoj kiselini i vitaminu C – kaže dijetetičar Jess Cording.

2. Avokado

Konzumiranje avokada sa slanom hranom može pomoći u smanjenju nadutosti koja je uzrokovana natrijem. Avokada ima dosta kalija što pomaže uravnotežiti razinu natrija.

3. Zobena kaša

Zobena kaša je cjelovita žitarica, što znači da je bogata i topljivim i netopljivim vlaknima. Samo jedna šalica zobi sadrži 16 grama vlakana, što je sjajan način da aktivirate svoj probavni sustav odmah ujutro.

4.  Bobice

Borovnice, kupine i maline bogate su dijetnim vlaknima i polifenolima koji podupiru zdravlje crijeva.

5. Lubenica

Lubenice se sastoje od oko 91% vode.

– Povećanje unosa vode pomoći će vam u regulaciji elektrolita i smanjit će zadržavanje tekućine i nadutost – rekao je dr.  Bindiya Gandhi.

6. Banane

Kalij u banani ne samo da pomaže kod grčeva u mišićima nego može smanjiti i nadutost reguliranjem ravnoteže natrija. Banane sadrže i prebiotička vlakna, koja podržavaju zdravu probavu. 

7.  Papaja

Papaja sadrži probavni enzim zvan papain, koji pomaže razgraditi proteine u GI trakt. Enzimi ploda pomažu u ublažavanju simptoma opstipacije i nadutosti, navodi se u jednom istraživanju.

8. Naranče

Naranče i drugi agrumi sadrže flavonoid nazvan naringenin. Prema istraživanjima, na miševima, ovaj flavonoid može djelovati kao laksativ, smanjujući zatvor i nadutost. Također, sadrže velike količine vlakana i kalija.

9. Topla limunska voda

Konzumiranje tople vode s limunom, posebno ujutro, može pomoći smanjiti nadutost i potaknuti rad crijeva. Pokazalo se da temperatura tekućine potiče GI trakt i potiče pokretljivost.

10. Koromač

Ljekoviti spojevi u sjemenkama opuštaju mišiće u probavnom traktu i olakšavaju prolazak plina.

11. Kivi

– Kivi sadrži spoj zvan aktinidin koji podržava zdravu probavu – objašnjava Cording. Enzim pomaže razgraditi bjelančevine iz određenih mliječnih proizvoda, poput sira, što nekima može biti teško probaviti , a što može dovesti do nadimanja.

Dreamstime | Autor: Dreamstime

12. Đumbir

Integrativni internist Vincent Pedre naziva đumbir glavnom hranom za uklanjanje nadutosti.

– To čini potičući peristaltiku (ritmičke kontrakcije crijeva). Također smanjuje upalu i potiče crijevnu pokretljivost – objašnjava on.

13. Jogurt

Jogurt je jedna od najpoznatijih probiotičkih namirnica, a bogat je bakterijama pogodnim za crijeva. Osim ako niste intolerantni na laktozu, jogurt će pospješiti dobru probavu i boriti se protiv oteklina i nadutosti kaže Cording.

Fotolia | Autor: Fotolia

14. Batat

Kao i avokado i batat sadrži visoku razinu kalija što može pomoći u ispuštanju viška natrija. Također je bogat antioksidansima što može smanjiti upalu koja dovodi do nadutosti.

15. Špinat

Špinat je namirnica bogata magnezijem koja može pomoći smanjiti nadimanje.

– Magnezij smanjuje zadržavanje tekućine, što u prvom redu može biti razlog za nadutost –  kaže dr. Robin Berzin, prenosi mindbodygreen.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: 10 dana intenzivne dijete: J.Lo izbacila i šećer i ugljikohidrate

#ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

 

(24sata.hr)