‘Tradicionalne bajke su bolje za maličane od modernijih knjiga’

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Liječnici širom svijeta pozivaju: Ostanite doma, mi ne možemo!

– Roditelji koji izbjegavaju čitati djeci tradicionalne bajke smatrajući da su moderne knjige ‘politički korektnije' propuštaju ih podučiti moralnom kodu života – upozorava stručnjakinja za razvoj djeteta Sally Goddard Blythe.

Sve veći broj roditelja u posljednjih nekoliko godina izbjegava tradicionalne bajke, kao što su Pepeljuga i Snjeguljica jer smatraju da su pune stereotipa, pokazala je anketa na 3000 roditelja. Roditelji smatraju da su bajke ‘politički nekorektne' i previše ‘mračne' za djecu.

Zbog toga svaka četvrta majka odustaje od čitanja bajki i odlučuje se za moderne knjige. Roditelji tvrde da je Pepeljuga im je zastarjela jer je prisiljena raditi kućanske poslove, a Zlatokosa je previše mračna.

– Bajke koje su se čitale generacijama od vitalnog su značaja za razvoj djeteta. Tradicionalne priče pokazuju djeci da dobro pobjeđuje zlo te promoviraju ljubaznost i velikodušnost – kaže Blythe.

Tradicionalne bajke pokazuju djeci da postoje fizičke različitosti u životu, a ako ne vide te stereotipe, neće imati ni moralni kod po kojem će se moći razvijati.

– Bajke pomažu djeci da razumiju što je dobro, a što nije. To neće naučiti izravno kroz nastavu – kaže Blythe i dodaje da 66 posto roditelja vjeruje da tradicionalne bajke imaju jače moralno poruke od suvremenih knjiga.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ispovijest majke iz Italije: Ja sam ti, ali tri tjedna prije tebe

#ZAJEDNO24SATA – Ivan Pažanin, kuhar

(24sata.hr)