Tri namirnice koje mogu biti otrovne

Zova je izrazito ljekovita biljka koja se još u drevnoj Grčkoj i Egiptu koristila za liječenje brojnih tegoba i bolesti – od upala do probavnih tegoba.

Danas se napici od zove koriste za jačanje imuniteta i pomoć prilikom liječenja gripe i prehlade. Iako su svi dijelovi zove ljekoviti, za napitke se koriste najčešće bobice i cvjetovi. Omiljena je i u tanjiru, koristi se za pripremu sirupa, sokova i marmelada, a cvjetovi se pohuju.
Poovani cvjetovi zove prava su poslastica, a možete ih poslužiti sa sladoledom i medom. No odlučite li se na pripremu zove, imajte na umu da se mora prokuvati ili skuvati na pari. Sirova zova sadrži toksine koji izazivaju probavne tegobe, povraćanje, bolove i probleme s disanjem.

Oprezno s košpicama
Košpice trešanja, višanja, marelica i jabuka sadrže supstance koje se u kontaktu s probavnim enzimima pretvaraju u otrovni cijanid. Otrov će se ispustiti u organizam, ako se koštice usitne prije nego što ih progutamo. Stoga prilikom pripreme smutija ili salata košpice treba izvaditi.
Od jedne košpice neće vam biti ništa, ali veće količine mogu izazvati probleme. Rizik od trovanja cijanidom iz košpica raste, ako ih jedu djeca ili osobe sitnije građe s manje kilograma.

Riba pauk
Zbog čvrstog i finog mesa, mnogima jedna od omiljenih riba na tanjiru već imenom sugeriše da se radi o neobičnoj namirnici. Riba pauk može povrijediti neoprezne ribolovce i kuvare bodljama na leđnoj peraji. Nakon uboda javlja se snažna bol, otok, povišena temperatura, slabost i vrtoglavica. Kako je otrov termolabilan, nakon uboda treba staviti ubodeno mjesto u što topliju vodu na najmanje pola sata te potražiti pomoć ljekara. Možete i lagano i oprezno proći preko rane vatrom iz upaljača, ako u blizini nemate tople vode.
(Nezavisne novine)