Tri zdravstvena problema koja semenke bundeve leče kao od šale!

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje semenki bundeve kao jednog od odličnih načina da organizam opskrbite neophodnim hranjivim materijama koje ne možete naći u izobilju u drugim namirnicama. S druge strane, ove ukusne semenke sadrže i određene prirodne supstance koje pomažu u lečenju određenih poremećaja i oboljenja. Evo i o čemu se radi.

Nesanica i poremećaji spavanja

Nesanica je, sama po sebi, prilično velik problem, ali je i simptom i uzrok drugih mnogobrojnih poremećaja i oboljenja. Osobe koje pate od nesanice često muči i depresija. Za sve one koji pate od nedostatka sna, semenke bundeve odličan su prirodni lek. Njihovo konzumiranje opušta um i telo, eliminiše nervozu i anksioznost te poboljšava san.

Evo i kako to funkcioniše: semenke bundeve sadrže aminokiselinu koja se zove triptofan. Aminikiseline su ništa drugo do gradivni blokovi većih proteinskih molekula. Interesantna stvar u vezi triprofana je da ga mozak koristi za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji se najčešće naziva hormon “dobrog raspoloženja“.

On smanjuje nervozu i stres, podiže raspoloženje, opušta um i pomaže vam da dobro spavate. Istraživanja pokazuju da konzumiranje semenki bundeve u kombinaciji sa izvorom ugljenih hidrata pomaže da mozak brže apsorbuje triptofan i otpusti serotonin.

Simptomi post-menopauze


Kod žena koje prolaze kroz menopauzu, hormonska neravnoteža prouzrokuje niz simptoma, kao što su česti naleti vrućine (valunge), glavobolje, bol u zglobovima i depresija. Semenke bundeve dokazano pomažu u regulisanju hormonske neravnoteže te leče pomenuta stanja.

Istraživanja pokazuju da ovi plodovi jeseni pomažu u povećanju nivoa lipoproteina visoke gustine (HDL), a da smanjuju dijastolni pritisak čime se smanjuje opterećenje na srce te se poboljšava nivo holesterola u organizmu.

Kamen u bubregu


Semenke bundeve po prirodi su diuretik. Drugim riječima, one uzrokuju malo češće mokrenje usled čega dolazi do “čišćenja” bubrega i bešike od svih otpadnih materija koje se nalaze u organizmu. Istraživanja pokazuju da semenke bundeve sprečavaju formiranje kalcijum-oksalata (kamena u bubregu) te da pomažu u ispiranju njihovih nakupina.

Zapravo, čak i kod pacijenata koji ne reaguju na tradicionalne lekove protiv kamena u bubregu, semenke bundeve imaju olakšavajuće efekte. Bitno je napomenuti da su ove ukusne semenke takođe efikasne u kontrolisanju hipertenzije, artritisa i parazitskih infekcija, a pomažu i u zaštiti kardiovaskularnog sistema i jetre.

(Stil.kurir.rs/Minimagazin)