Trik iz restorana koji će poboljšati ukus i najjeftinijim jelima: Napravite karamelizovan luk! (RECEPT)

Ako želite da poboljšate ukus pečenom mesu, jednostavnim varivima ili testeninama – poslužite ih s karamelizovanim lukom. Ovaj ukusni, ali često zanemareni prilog poboljšaće ukus svake namirnice.

Produženom termičkom obradom ljutog luka na umerenim ili niskim temperaturama ukus te namirnice postaje slađi i sočniji. Povrh svega, reč je o prilogu koji je povoljan jer se kilogram luka može kupiti za manje od 100 dinara.


Za karamelizovanje luka potrebne su vam samo tri namirnice: luk, so i nešto biljnog ulja po želji.


U širokom tiganju ugrejte biljno ulje, ubacite kriške luka i prstohvat-dva soli, pa na umerenoj temperaturi pržite sve dok jelo ne dobije duboku smeđu boju.

Za pripremu karamelizovanog luka biće vam potrebno minimalno četrdesetak minuta. Taj proces ne možete skratiti povisivanjem temperature jer će na previsokoj temperaturi luk izgoreti. U ovom slučaju strpljenje se zaista isplati, a dugotrajno i postupno prženje daje najbolje rezultate.

Tokom karamelizacije luka ne zaboravite da povremeno promšate luk kako ne bi zagoreo.


Kada dobijete gustu smesu nalik na džem, znaćete da je karamelizacija uspela. U tom trenutku možete dodati i malo balzamika  da zaokružite ukus.