Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

Da bi bili savršeni za jelo, plodovi kestena moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Također, trebali bi biti suhi i teški.

Sljedeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuhani ili pečeni. Postoji nekoliko načina pripreme:
Na ploči štednjakaAko se odlučite za pečenje na ploči štednjaka, tada bi bilo dobro da nabavite tavu s rupicama, ali ako je nemate, poslužiće i klasična. Najprije im zarežite koru, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.U rerniKod pripreme u rerni kestene prerežite, potom ih poškropite vodom. Rerna neka bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh s rupicama. Gotovi su, zavisno od veličine, za otprilike 10 do 20 minuta. Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.
Kuhanje u loncuOdlučite li se za kuhanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji do sat vremena.U mikrovalnojPečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čuće se kako počinju cvrljiti i nakon toga su gotovi. Kuhanje u mikrovalnoj gotovo je za pet minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na otprilike pet minuta
Na roštiljuPečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u rerni pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju.Kako brzo ukloniti koru?Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to – mikrovalna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u rerni, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu.
(Nezavisne novine)