Trudnice i novopečene mame imaju mnogo briga, a ovo su im najveće

Oko 70 odsto novopečenih majki i trudnica tokom ili nakon trudnoće ima probleme sa mentalnim zdravljem, pokazalo je istraživanje. Evo i šta ih najviše brine.

Izvor: Guliver/Getty Images/Liudmila_Fadzeyeva

Istraživanje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, a ispostavilo se da su žene u trudnoći “na tački pucanja” i nemaju dovoljno podrške da se izbore sa svim promenama koje dolaze sa bebom.

Najčešći mentalni problem koji imaju novopečene mame je anksioznost – trećina majki (36 odsto), a postnatalnu depresiju ima 12 odsto majki.

Kada je reč o traženju pomoći, novopečene mame kažu da se najčešće okreću članovima porodice, mnogo češće nego profesionalcima. Od 1.000 ispitanica, 51 odsto njih priznaje da su tražile pomoć od bliskih ljudi, a tek druga opcija su lekari.

“Održavanje mentalnog zdravlja tokom i posle trudnoće je važno da bi se sprečilo da to eskalira”, poručila je TV i radio voditeljka Niv Spencer, koja je i sama imala problem sa anksioznošću. Ona je istakla da je jako važno da se žene informišu, kako bi prepoznale stanje.

Dodaje i da nije žena nije potpuno zaštićena od toga jer je kod svake majke prisutan hormonski disbalans u izvesnoj meri.

Skoro dve trećine majki (63 odsto) priznalo je da je roditeljstvo negativno uticalo na njihovo samopoštovanje, ali ohrabrujuće, jedna od deset njih je rekla da im je uloga majke donela više samopouzdanja.

Ukoliko ste nedavno rodili dete, ili ste možda zabrinuti za parntera, borite se sa negativnim mislima pre, tokom ili posle trudnoće, potražite pomoć i podršku.

“Strah od nepoznatog je najveći strah koji se javlja kod žena koje prvi put postaju majke (65 odsto), sledi bol od porođaja (52 odsto), kao i zdravstvene komplikacije (46 odsto)”.

A kada beba stigne, istraživanje je pokazalo da je najveći pritisak sa kojim se novopečeni roditelji suočavaju finansijske prirode, slede osećaji usamljenosti i izolovanosti, a mnogi od njih se i plaše i da se neće dobro snaći u ulozi roditelja.

Kakva su vaša iskustva i šta je vaš najveći strah u trudnoći ili nakon porođaja?

BONUS VIDEO

00:00
Guglali ste AnksioznostKako pobediti anksioznostIzvor: MONDO

Izvor: MONDO