U izolaciji porasla prodaja pilula za dan poslije za 122%

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

MORAJU OSTATI KOD KUĆE: DANCI SU RAZGRABILI SEKSUALNE IGRAČKE

Nove brojke otkrivaju da je prodaja hitnih kontracepcijskih pilula za dan poslije porasla za 122 posto jer su većina parova sada zajedno u izolaciji zbog pandemije koronavirusa. 

Velika Britanija je u karanteni od 23. ožujka, a Vladine smjernice pozivaju javnost da ostanu kod kuće i da izbjegavaju nepotrebna putovanja, osim u slučaju nužde ili zbog kupovine hrane i lijekova. Međutim, čini se da parovi pošteno uživaju u ovoj karanteni te su je iskoristili maksimalno.

Prema podatcima engleske internetske ljekarne  Doctor-4-U, došlo je do povećanja prodaje hitnih kontracepcijskih pilula – ellaOne i Levonelle – u razdoblju od veljače do ožujka, piše The Sun.

S druge strane, hitnu kontracepciju u Škotskoj i Walesu možete dobiti sasvim besplatno i to bez recepta. 

U Engleskoj naručujete hitnu kontracepciju, a nude ju klinike za seksualno zdravlje, liječnici opće prakse i većina ljekarni, ali one nisu uvijek besplatne.  Iako se sada može kupiti hitna kontracepcijska pilulu za dan poslije putem interneta.

Savjetnica online ljekarne Doctor-4-u, doktorica Diana Gall, objasnila je kako je došlo do ‘ogromnog porasta' za hitne kontracepcijske pilule nakon što je Vlada naredila karantenu.  

Jutro nakon pilula sprječava trudnoću nakon nezaštićenog seksa ili ako kontracepcija koju ste koristili nije uspjela odgoditi ovulaciju.

Što se prije uzme pilula to je učinkovitija. Međutim, ta tableta nije 100-postotno učinkovita.

shutterstock | Autor: shutterstock

Nacionalna zdravstvena organizacija naglasila je da se hitna kontracepcija ne smije koristiti umjesto redovite kontracepcije – kondomi, kombinirane tablete, dijafragme, kontracepcijski implantat ili injekcije.

Tableta za hitnu kontracepciju ne bi trebala biti zamjena za tradicionalnu te bi ljudi umjesto njih trebali koristiti davno uspostavljene metode kontracepcije.

S obzirom da hitna kontracepcija odgađa ovulaciju, ponovni nezaštićeni spolni odnos u razdoblju nakon primjene hitne kontracepcije stvara 7-10 % rizika za trudnoću. Učestalo korištenje može dovesti do poremećaja ritma menstruacijskog ciklusa.

Primjena hitne kontracepcije u pravim uvjetima s dobrom procjenom može biti sigurna metoda u životu žene, ali svakako uz savjetovanje i nadzor zdravstvenog osoblja.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

NEOBIČNA DIJETA: MASTURBIRALA JE SVAKI DAN – I SMRŠAVILA 36 KG

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

(24sata.hr)