U Poljskoj prvi put rođene šestorke

Jedna 29-godišnja žena rodila je šestorke u ponedjeljak u Poljskoj, za što se vjeruje da je prvi ovakav slučaj u zemlji. Novopečena majka i novorođenčad dobro napreduju, javlja Washington Post.

Bebe, od kojih su četiri djevojčice, rođene su na carski rez u Univerzitetskoj bolnici u Krakovu na jugu Poljske.
Bebe su rođene u 29. sedmici trudnoće i njihove pojedinačne težine kreću se od 890 grama do 1.300 grama, rekla je glasnogovornica bolnice Maria Wlodkowska. Sve bebe su zdrave, ali su smještene u inkubatore kako bi se potaknuo njihov razvoj, dodala je ona.

Interesantno je da samo jedna od skoro pet milijardi trudnoća na svijetu završava rođenjem šestorki.
“Ovo je u Poljskoj prvi put da su rođene šestorke, a ovaj fenomen je rijedak i u svijetu”, rekao je šef bolničkog neonatološkog odjela Ryszard Lauterbach.

On je također istakao da je ovo iznenađenje jer su ljekari očekivali petorke.
“Imali smo pet timova s pet spremljenih inkubatora koji su čekali da bebe stignu na svijet, a kada je porođaj okončan, svima nam je bilo jasno kako se radi o šestorkama. Šesta je bila djevojčica”, rekao je Lauterbach za TVN24.

Nakon što je saznala za ovu vijest, kompletna nacija bila je u pozitivnom šoku. Predsjednik Andrzej Duda čestitao je roditeljima i ljekarima na Twitteru, dok je lokalni fudbalski klub Cracovia ponudio doživotne ulaznice bebama.
“Ne znamo za koga vaši roditelji navijaju, ali mi vam, djeco, dajemo trajnu pretplatu na karte”, napisali su iz kluba na Twitteru.
(Klix)