U SPASAVANJE SVETA KRENULA JE OD SVOJE DECE! Žena koja stoji iza oksfordske VAKCINE ZA KORONU sigurno će vas zadiviti

Britanski mediji prenose priču o neverovatnoj hrabrosti i samopouzdanju žene čiji je tim najbliži razvitku vakcine protiv virusa koji je paralisao svet


Sara Gilbert (58), britanska vakcinološkinja, na čelu je tima koji je, kako pišu tamošnji mediji, mesecima ispred konkurecije koja trenutno radi na razvijanju vakcine protiv virusa korona.


Gotovo iz dana u dan svet prati napredak istraživanja ovog tima stručnjaka s Univerziteta Oksford, a najnovije vesti — od juče — glase: tim je utvrdio da je njihova vakcina bezbedna za ljude i da izaziva reakciju imunog sistema.


U testiranju preparata koji će pomoći svetu da se izbori s virusom korona učestovalo je 1.077 osoba, a njihovi organizmi počeli su da razvijaju antitela i T-ćelije, prenosi BBC, i rezultati su veoma obećavajući, a više o tome čitajte OVDE. Ipak, još uvek je rano da se tvrdi da je ova vakcina dovoljna zaštita i pred Gilbertovom i njenim timom je još mnogo rada. Ono što je zanimljivo, međutim, jeste da je među pomenutih 1.077 učesnika istraživanja i troje dece Sare Gilbert!

The vaccine team led by Sarah Gilbert at Oxford University crunched development time in a COVID-19 trial from 5 years to 4 months. Will their vaccine, to be sold on a not-for-profit basis, work? https://t.co/ob3gPu1gnS pic.twitter.com/rSrqjY4rWU

— John Gushue ✏️ (@JohnGushue) July 16, 2020


Naime, dvadesetjednogodišnje trojke, inače svi studenti biohemije, prijavile su se u aprilu da budu volonteri u istraživanju njihove majke i da prime vakcinu protiv virusa korona.


Nismo zapravo razgovarali o tome jer nisam mnogo bila kod kuće u to vreme — priznala je Gilbertova nedavno.


Ona je u laboratoriji maltene neprestano od početka krize koju je svetu doneo virus korona. Britanski mediji svakodnevno pišu o Gilbertovoj, koja, kako oni tvrde, pažnju medija vi kao ometanje. Već dve decenije ona radi na vakcinama gotovo u anonimnosti i prijavljuje za naučne grantove kako bi mogla nesmetano da radi.

Meet Professor Sarah Gilbert who is leading the @UniofOxford candidate for corona virus. The human trial run has started might end by September. Several of the vaccines developed in her laboratory have progressed into clinical trials. #COVID19 #COVID19vaccine pic.twitter.com/bloTZAPuCR

— News Bell (@NewsBellApp) July 15, 2020


Kako su britanski mediji pisali, ova ugledna vakcinološkinja nije strahovlaa za svoju hrabru decu koja su nasledila njenu ljubav prema nauci jer su, u skladu sa ozbiljnošću institucije kakva je Univerzitet Oksford i prirodom posla, preduzete sve mere.


Naravno da radimo i sigurnosna ispitivanja, ali nismo zabrinuti — istakla je nedavno.

( Glossy )