U suštini je sasvim drugačije!

Mnoga ponašanja koja se nazivaju “neposlušnost” i znaci lošeg roditeljstva (ili lošeg temperamenta) zapravo su prirodni deo detinjstva. Odlučili smo da navedemo 7 slučajeva kada izgleda da dete testira strpljenje odraslih.

7 situacija kada mislimo da je dete neposlušno, a u stvari je sasvim normalno ponašanje:

1. Nemogućnost kontrolisanja impulsivnog ponašanja

Kažeš mu: “Prestani da se brecaš!”, a dete nastavi da se breca. Psiholozi tvrde da impulsivno ponašanje deca mogu da kontrolišu tek pred kraj puberteta. Što znači samo jedno: dete možda želi da vas posluša, ali treba mu vremena da se iskontroliše.

Na primer, 56% roditelja je uvereno da deca, mlađa od 3 godine mogu da se obuzdaju i da ne rade nešto što je zabranjeno, ali u stvarnosti se ova veština stiče tek oko četvrte godine.

2. Senzori preopterećenja

Ako ste danas dete vodili u park, pa na slavu, pa posle u šetnju do kuće i onda ste ga pustili da “divlja” po kući – morate da shvatite da je dete umorno i da reaguje loše na okolinu. 

Prezasićena dnevna rutina, višak informacija i umor, jedan je od zaštitnih znakova savremene porodice.

Možda dete nije “bezobrazno”, možda je samo umorno!

3. Povećana emocionalnost

Dete ne može da kontroliše svoje emocije, posebno kada je umorno. Kada je gladno dete “ne zna kud udara”. Ako se probudi usred noći, dete ne zna da kaže da se boji ili da ga nešto boli, ono plače, vrtišti, skače…. Imajte to na umu, sledeći put kada vam dete napravi “scenu”.

4. Beskrajno trčanje okolo

Dete ima nasušnu potrebu da se kreće, trči, skače, vrišti… Umesto da ga smirujete, vi ga izvedite napolje da se prošeta, da udara loptu, da preskače vijaču i td. Dete mora da se kreće.

5. Ja, lično!

Ali ja želim da danas budem Elza!” Koliko ste puta ovo čuli od svoje kćerke koja je za odlazak u vrtić obukla haljinu za maskembal? “Ne želim da nosim dugi rukav, hoću kratki!!” Vištaće vaš dečak, spreman da izađe na 10 stepeni Celzijusa, obučem u letnju garderobu. Ovo je način da se izbore za sebe, da razviju svoju ličnost. Ne sputavajte ih, samo im se prilagodite.

6. Želja za stalnim igranjem

Umesto da se obuče, dete golišavo juri po kući bežeći od vas i garderobe. Umesto da opere zube, pastom je umazao pola lavaboa. Psiholozi kažu da to nije bezobrazluk, to je normalno ponašanje dece. Osim da se kreću, deca imaju i veliku potrebu da se igraju.

7. Oponašaju vaše ponašanje

Deca su preslikači vašeg ponašanja. Bes, tugu, nezadovoljstvo – čitaju sa vas kao skeneri i preslikavaju je na sebe. Ako je dete nezadovoljno, zapitajte se šta nije uredu unutar vaše porodice…