UBRZAVA ZAČEĆE, OLAKŠAVA MENOPAUZU, JAČA KOSTI… I muškarci i žene se u ovaj čarobni prah kunu najmanje JEDAN MILENIJUM

Južnoamerička biljka koja se smatra superhranom izuzetno je moćna i bogata brojnim vitaminima


Peruanska biljka maka (lat. Lepidium meyenii) povrće ije z porodice kupusnjača (lat. Brassicaceae), kojoj pripadaju još brokoli, kupus, karfiol, prokelj itd, koja raste na nadmorskim visinama iznad 2.400 metara.

Šta sadrži?

Podseća na koren celera, dok je njen ukus nalik na pečeni ovac, a može se naći s korenom u tri različite boje: žutim, crvenim i crnim. Bez obzira na boju korena, svaka maka je prava riznica hranljivih materija: vitamina C, B i E, kalcijuma, cinka, gvožđa, magnezijuma i fosfora.

Za šta sve pomaže?


Kako tvrde stručnjaci, maka ublažava stres i simptome menopauze kod žena, dok kod muškaraca može da pojača seksualni nagon i poboljša pokretljivost spermatozoida, zbog čega je neretko nazivaju prirodnom vijagrom. Pored toga, smatra se da ovaj prah pomaže za povećanje gustine kostiju, jačanje mišića i pruža obilje energije.


Na našim prostorima uglavnom se može pronaći u formi praha, a u Južnoj Americi se zbog njenig blagodeti po zdravlje koristi već više od hiljadu godina. Ipak, arheolozi su došli do naznaka da se maka možda još 1700. godine pre naše ere uzgajala u dolini jezera Činčajkuča. Po nekim legendama, Inke su svojim ratnicima davale ovu biljku kako bi bili izdržljiviji.

Kako se koristi?


Uglavnom se konzumira s jogurtom, kefirom ili kao dodatak smutijima za povećanje energije, a možete sipati malo make i u čija puding.


Iako do sad nisu zabeleženi negativni efekti make, konsultujte se s lekarom ukoliko želite da je uvrstite u svoj jelovnik.

( Glossy )