Učiteljica otkrila kako natjerati djecu da si redovito peru ruke

Američka učiteljica Shauna Woods pronašla je način kako olakšati tu tešku situaciju i djeci usaditi naviku redovite higijene, piše Megaphone.

Ona radi s djecom trećih razreda u školi Hallsville u Missouriju, a fotografiju svog trika je podijelila na Facebooku i objava je uskoro postala viralna.

– U ovo doba godine često se suočavamo s izostancima učenika zbog virusa ili drugih bolesti poput prehlade. Činjenica je da su djeca u malom prostoru i svakodnevno su u interakciji s drugim učenicima tijekom čitavog dana. Dijele mnogo toga, uključujući i bacile – kazala je ona.

Kako bi ih potaknula da češće peru ruke, na njih im utisne maleni žig.

– Radimo najbolje što možemo u učionici kako bismo otjerali bacile. Učenici su ovog jutra dobili maleni žig. Ako on do kraja dana nestane jer su dobro prali ruke, dobit će nagradu – napisala je na Facebooku.

– Žig s mojim imenom, Mrs. Woods, imam već godinu dana i koristila sam ga za označavanje svojih knjiga u razredu. U ponedjeljak ujutro sam ga uzela, zamolila učenike da operu ruke i zatim dođu do mene. To sam nazvala njihovim jutarnjim zadatkom. Zatim sam im utisnula žig na ruke, a oduševili su se kad su čuli da nudim i nagrade – objasnila je učiteljica.

Iako su u početku učenici uglavnom pokušali istrljati ruke što prije kako bi se tinta uklonila, uskoro su usvojili naviku da peru ruke tijekom čitavog dana.

– Kad smo jedanput nadišli očekivanja i svrhu, pranje ruku je za sve moje učenike postala rutina. Od tada, svakog jutra dobiju svoj žig. Na kraju dana im pogledam ruke, i ako je izblijedio ili nestao, dobiju nagradu – ustvrdila je.

Smatra kako je njezina ideja motivacijska jer potiče djecu da nauče kako je važno redovito prati ruke.

– Budimo iskreni, nekim je učenicima najvažnije hoće li dočekati odmor. No ako imaju vizualni podsjetnik na ruci, to će potaknuti njihove higijenske navike. Čak sam im se pridružila, pa kako bih bila dobar uzor, žig stavljam i na svoje ruke – dodala je.

Roditeljima se ideja svidjela.

– Svojoj djeci svakog jutra pokušavam takav žig utisnuti u pamet. Hvala! – napisao je jedan.

– Odlična ideja! Jedva čekam vidjeti je li Lane još ima svoj žig – nadovezao se drugi.

Savjeti za zaštitu od infekcije korona virusom:

Često perite ruke

 •  ruke valja prati sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, osobito nakon što ste posjetili javna mjesta, kašljali, kihali ili brisali nos
 •  ako sapun i voda nisu dostupni, koristite gel za dezinfekciju ruku koji sadrži najmanje 60 posto alkohola. Gelom prekrijte sve površine na rukama i dobro ga utrljajte dok se ne osuši
 •  izbjegavajte dirati oči, nos i usta prljavim rukama

Izbjegavajte bliski kontakt

 •  razdaljina između vas i sugovornika treba biti najmanje jedan metar
 •  posebno se odmaknite od ljudi s temperaturom koji kašlju ili kišu

Ostanite kod kuće ako ste bolesni

 •  ako imate simptome prehlade, viroze ili infekcije ostanite kod kuće

Kašljite i kišite u lakat ili maramicu

 •  Prekrijte nos i usta papirnatom maramicom kad kašljete ili kišete. Maramicu bacite u smeće, a ruke operite

Nosite masku

 •  ako ste bolesni, nosite kiruršku masku kad ste u blizini drugih ljudi
 •  ako niste bolesni ne morate nositi masku, osim u slučaju kad se brinete o nekome tko je bolestan

Čistite i dezinficirajte

 •  preporučenim dezinfekcijskim sredstvima čistite i dezinficirajte sve površine, uključujući kvake, stolove, prekidače za svjetlo i druga mjesta koja dodirujete rukama
 •  ako su površine prljave, očistite ih sapunom i vodom

 

(24sata.hr)