Uliks Fehmiu: Kao generacija smo “pali” na ispitu roditeljstva

Na FEST-u predstavljen film “Sin” rediteljke i scenaristkinje Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, o porodici iz Sarajeva koja ima jednog usvojenog i jednog biološkog sina. Glumci i supružnici Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiu govorili o izazovima roditeljstva.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U filmu usvojeni sin, koga muči pitanje identiteta, beži iz škole, drogira se, otima tramvaj, a mlađi dečak ga sledi i postaje zavisnik. Tema filma, čija je premijera bila prošlog leta na Sarajevo film festivalu, bila je povod za razgovor 4. marta sa novinarima u Beogradu o roditeljstvu, deci, vaspitanju, odgovornosti starije generacije prema mlađoj…

Odgovarajući na pitanja novinara o uzrocima takvog ponašanja mladih, Uliks Fehmiu je rekao da su najodgovorniji roditelji.

“U ovom filmu roditelji nisu srećni, ali nije mi ih žao. Žao mi je tih dečaka. Odgovornost je pre svega naše generacije – roditelja koji sada imaju decu tinejdžere. Bilo je strašno kada smo kao mladi osetili da se sve okrenulo naopačke. Desio nam se sociološki fenomen iz kojeg još nismo izašli. Bili smo nevine žrtve. Ali to je davno prošlo vreme. Kada ste odlučili da budete roditelj, to nosi odgovornost stvaranja novog života, da mladima date bazu, sigurnost, da ih učite šta su ljudske vrednosti. Mla­di­ma ni­smo da­li ba­zu i si­gu­r­nost, kao ni to šta su vred­nos­ti na ko­ji­ma se ovo dru­štvo za­sni­va. Mislim da smo kao generacija napravili loš posao. Bi­li smo zaki­nu­ti za mla­dost, ali mo­ra­mo da pre­ki­ne­mo da se do­ži­vlja­va­mo kao žr­tve“, rekao je Uliks Fehmiu, prenosi Seecult.org.

Njegova supruga i glumica, Snežana Bogdanović, dodala je da roditelji greše zamenjujući ulogu sa decom.

“Uvek možemo da budemo bolji roditelji. Grešimo kada deci govorimo koliko smo se žrtvovali, koliko je nama teško, kada opravdavamo svoje ponašanje prema njima, umesto da shvatimo da samo treba da budemo tu za njih, da ih čujemo, da ih razumemo. Treba da imamo svest da smo mi u drugom planu. Dete od nas očekuje razumevanje i podršku, a mi često obrnemo te uloge, pa od sopstvenog deteta tražimo da shvati kroz šta mi prolazimo, koliko radimo, tražimo razumevanje za sebe. Ako to shvatimo i promenimo bićemo mnogo uspešniji roditelji”, rekla je Snežana Bogdanović.

Snežana Bogdanović, koja je 2019. nagrađena na Festu, takođe za lik jedne majke (u filmu Šavovi Miroslava Terzića), rekla je da je u godinama kada dobija uloge zrelih žena, koje se bave porodicom.

“Ova uloga mi je bila interesantna jer volim da se bavim ženama koje su različite od mene. Moj lik je jedna urbana Bosanka, intelektualka. Dosta sam radila na akcentu, boravila u Sarajevu, upijala jezik i energiju ljudi u toj sredini. Zanimala me je i tema filma. Ines je bila hrabra da se bavi netipičnom porodicom, koja ima svoje i usvojeno dete. Pratimo kako se bori sa odrastanjem momka koji traži pravo na majku, ne uspeva u tome i zato je nesrećan, a ona zapravo voli oba sina podjednako i bori se da porodica normalno funkcioniše”, navela je Snežana Bogdanović.

Inače, bračni par Bogdanović-Fehmiu prvi put je zajedno igrao na filmu.