UŠTEDELA SAM VIŠE OD 3 MILIONA DINARA ZA SAMO 1 GODINU! Domaćica otkrila 4 pravila koja su joj pomogla da kupi stan

Ova domaćica je donela odluku 2019. godine da godinu dana ne kupuje ništa osim nužnih stvari


Izvor: Instagram/Screenshot/larajoannajarvis

Lara Džoana Dejvis, Britanka poznata na Jutjubu po svojim trikovima za štednju, donela je odluku 2019. godine da godinu dana ne kupuje ništa osim nužnih stvari.Tada je, na svoje iznenađenje, uspela da uštedi neverovatnih 25.000 funti, odnosno više od tri miliona dinara koje je investirala kao prvi deo za svoju prvu kuću sa suprugom.

Sada je rešila da ohrabri druge da 2021. godina bude njihova, kako kaže, godina bez kupovine.

Na računu ima preko 2 miliona dolara, a penzionisala se sa samo 28 godina: Ove 4 stvari su joj donele USPEH

“Ako ste doneli odluku da 2021. godina bude vaša godina bez kupovine, čestitam vam. I ja sam isto to uradila 2019. godine i mogu da vam kažem da mi je to potpuno promenilo život”, kaže ona u svom Jutjub videu, a potom je objasnila ključne korake kako bi se to isplaniralo.

Znajte zašto to radite

“Sigurno imate neki konkretan cilj ili zamisao zbog koje želite da štedite. Zapišite to i zalepite na sva vidljiva mesta – na frižider, na pozadinu telefona i kompjutera, na ogledalo. Tako ćete uvek moći da se podsetite zašto ne želite da trošite i da se motivišete”, kaže ona.

Pregledajte izvode iz banke

“Sedite jedno popodne i pogledajte sve izvode, sve račune, sve slipove. To će biti potpuni šok, isti kakav sam i ja doživela kada sam stekla potpuni uvid u to koliko zapravo trošim na gluposti. Tako ćete tačno znati gde ide vaš novac.”

Proverite važne datume koji slede

Svi rođendani, proslave, godišnjice, venčanja, slavlja – sve to će iziskivati dodatne troškove, pa uračunajte budžet za to.

Da li vas vaše stvari raduju?

Pregledajte sve stvari koje ste nakupovali nedavno i zapitajte se da li vas i dalje čine srećnim kao kada ste ih kupili. Da li su vam pomogle u životu? Da li su donele neki boljitak? Često kupujemo impulsivno i stvar koju smo kupili nam već narednog dana ne znači ništa.

Raščistite nered

Sve što vam ne treba prodajte, poklonite i bacite ukoliko je neupotrebljivo. Manje stvari je manje nereda, a tako ćete videti i koliko ste nepotrebnih stvari nakupovali.

Postavite čvrsta pravila

Ako ste rešili da cele godine štedite, ne mora da znači da morate da živite kao isposnik. Recimo, ja sam sebi dozvolila da jednom mesečno izađem sa prijateljima, ali sam i odredila budžet koji smem da potrošim za te izlaske.

Recite svima svoj plan

Morate da svima to kažete, jer će biti glupo da prijatelje i porodicu odbijate iznova i iznova kada vas pozovu u izlazak, a da im ne date objašnjenje. Objasnite im šta i zašto radite i sigurno će vas podržati.

Nađite prostor za još uštede

Kada ste pregledali sve izvode iz banke i rešili se svih nepotrebnih troškova, pregledajte neophodne troškove i vidite imate li tu prostora da uštedite – pogledajte na kakvim ste ugovorima za telefone i kablovsku televiziju i proverite možete li da pređete na bolju tarifu.

Trošite svoje novo vreme

Kada krenete da štedite imaćete mnogo više vremena. Iskoristite ga mudro – povežite se sa starim prijateljima sa kojima ste izgubili kontakt, bavite se nekim hobijem, naučite neku novu veštinu – nađite nešto da upotpunjavate vreme kako se ne biste vratili svom starom poroku – bezumnom trošenju.

Lara kaže i da su četiri navike ključne u uspehu:

– Okanite se impulsivnih kupovina. O svemu što želite da kupite razmislite 30 dana. Tek ako to želite i posle 30 dana, uzmite ga.

– Pre odlaska u radnju pogledajte šta sve imate u frižideru.

– Naučite da kombinujete odeću koju već imate na više načina.

– Planirajte obroke.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Mondo/Blic žena