Većini roditelja ne padne na pamet-od bizarnog razloga može nastati pravi problem!

Svi roditelji su iskusili situaciju kada beba neutešno plače iako je sita, presvučena, nema grčeve, ne rastu joj zubi, naspavala se…Mnoge roditelje ovakva situacija frustrira i postaju zabrinuti zašto beba plače. Razlog za to može biti nešto sasvim naivno, trenutno i bezopasno, ali iza plača mogu se skrivati i problemi koje beba oseća, a vi ih ne vidite.

Jedan od razloga zašto bebe mogu neutešno plakati, a dešava se i može napraviti ozbiljan problem jeste – najobičnija dlaka koja se zavukla u bebinu čarapu, prenosi Mojpedijatar.

Teško je poverovati, ali to je najobičnija dlaka koja se nekako našla u detetovoj čarapici. Ona može da se uprede i useče oko bebinog prstića – jednog ili više njih, čemu doprinosi to što beba pravi beskrajno mnogo različitih pokreta nožicama i nožnim prstima.

Dlaka izaziva jak bol i prekida cirkulaciju, što može dovesti čak i do amputiranja prstića ako se problem ne uoči blagovremeno. S vremenom je sve teže primetiti dlaku jer tkivo oko nje nabubri odnosno otekne, a bebini prsti već deluju “krofnasto”, pa je dodatno teško uočiti tanku vlas. Ta pojava se na engleskom zove hair tourniquet (vrpca od dlake).

Mladi roditelji Skot i Džesika Voker suočili su se s tom pojavom. Njihova ćerkica je plakala ceo dan iako je izgledalo da nema razloga za to. Džesika je bebi izula čarape u nadi da će je to malo umiriti i primetila da je bebin prstić otekao i pocrveneo. Ispostavilo se da je za sve kriva dlaka koja se uplela oko prstića.

Da nije bilo pincete i lupe, situacija je mogla da bude još gora“, objasnili su tada roditeljima.

Ova pojava nije preterano česta, ali se ipak jedan broj roditelja u celom svetu ponekad susretne sa njom, pa je dobro znati da takva situacija može da se desi i da je ralana opasnost, pa nije zgoreg proveriti kada beba ne prestaje da plače, uprkos tome što je sve ostalo u redu.

Svaki potencijalan razlog zašto beba ne može da se smiri, valja proveriti, ma koliko retko se dešavao ili naivno zvučao i delovao.

(Stil.kurir.rs)