Voće koje pršti od vitamina C

Acerola, koja se još zove tropska ili Barbados višnja, voće je koje poslije biljke kamu-kamu sadrži najviše prirodnog vitamina C.

Ovo voće, koje ima čak 20 puta više vitamina C od neprskanog limuna i 65 puta više od plodova narandže, raste u zapadnoj Indiji, Barbadosu, Jamajci, Surinamu, Kubi i drugim zemljama Centralne i Južne Amerike.

U 100 grama ploda nalazi se čak 1.800 mg C vitamina. Zahvaljujući izuzetnom bogatstvu flavonoidima, antocijanu i organskim kiselinama, organizam gotovo potpuno može da iskoristi vitamin C, a pojačana su i nutritivna svojstva.
Iz acerole se dobija 95 odsto vitamina u tečnom obliku, a daljom preradom se tečnost pretvara u prašak i priprema koncentrat. Sušena ili kao sok, može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane.

Acerola se često koristi i u tabletama vitamina C kao dodatak aromi i kao sastavnica mnogih multivitaminskih formula.
Zbog dragocjenih svojstava, koristi se za jačanje imuniteta. Djelotvorna je u liječenju anemije, bolesti jetre, infekcija, prehlada, gripa, stresa, fizičkih i psihičkih napora, te za bolji rad srca, a količina šećera svedena je na najmanju mjeru.

Plod acerole, uz vitamin C, sadrži i mnoge druge sastojke korisne za organizam, čak 150 različitih tvari među kojima su i vitamini A, B1, B2, B3 (niacin), kalcijum, željezo, bioflavonoidi, magnezijum, fosfor, cink, kalijum i pantotenska kiselina. Sadrži šećere dekstrozu, fruktozu i saharozu.
Neke analize pokazuju da acerola u svom sastavu ima proteine, biljna vlakna, masti i masne kiseline. Zastupljenost visokog sadržaja flavonoida, antocijana i organskih kiselina omogućava da se još bolje iskoristi vitamin C, kao i da se pojačaju njegova nutritivna svojstva.

Veće količine provitamina A i vitamina B kompleksa pomažu u uništavanju slobodnih radikala, a poznato je da oni dovode do oboljenja oka, artritisa i nastanka karcinoma.
Kalijum reguliše krvni pritisak i srčani rad, dok bioflavonoidi i karotenoidi iz acerole održavaju normalne vrijednosti holesterola. Folna kiselina pomaže u stvaranju novih ćelija i štiti embrion od bolesti, zbog čega se preporučuje tokom trudnoće.
(Nezavisne novine)