Voda sa limunom ili sirćetom? Šta je zdravije piti na prazan stomak?

Najlakša opcija je voda, ali možete odabrati i nešto zanimljivije. Neki od najpopularnijih aditiva za vodu su jabukovo sirće i limunov sok. Šta je od toga korisnije i kome su takva pića u principu kontraindikovana, pročitajte u nastavku.

Sok od limuna

Limun je odličan izvor vitamina C, moćnog prirodnog antioksidansa. Štiti telo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečava upalne reakcije, usporava procese starenja, hidrira kožu i daje joj prirodni sjaj. Pored toga, limunska pulpa (a stručnjaci preporučuju kuvanje limunske vode sa pulpom) sadrži veliku količinu fitonutrijenata i vlakana. Limun je bogat pektinom, koji je neophodan za održavanje pravilne ravnoteže crevne mikroflore i rast „dobrih“ crevnih bakterija.Voda sa limunom pomaže u detoksikaciji tela, posebno kada se pije na prazan stomak, i ima moćna antimikrobna i antivirusna svojstva.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je snažno antibakterijsko sredstvo, sprečava rast patogenih mikroba u telu i akumulaciju lipopolisaharida. Ovi toksini, nalazeći se u crevima, izazivaju upalne procese i mogu izazvati ozbiljne gastrointestinalne bolesti. Sirće razlaže proteine na njihove sastavne delove – aminokiseline. Aminokiseline pomažu u upravljanju hormonima stresa. Tokom razgradnje proteina nastaje triptofan koji oslobađa naš glavni izvor energije i radosti – serotonin. Ovaj „hormon sreće“ pomaže vam da se opustite i poboljšate svoje raspoloženje. Jabukovo sirće poboljšava varenje, normalizuje rad creva i ubrzava metabolizam. Kada se razblaži u vodi i uzima pre obroka, sirće može sprečiti pojavu kiseline i izjednačiti pH u telu – posebno važno za one koji zloupotrebljavaju kafu ili jedu puno slatkiša.

Šta je korisnije?

Ako uporedimo broj svojstava korisnih za telo, jabukovo sirće nesumnjivo vodi. Sirćetna kiselina efikasno deluje na sve telesne sisteme, pomažući u rešavanju velikog broja različitih zdravstvenih problema i pružajući prevenciju bolesti. Međutim, sirće je agresivnija supstanca od limuna, pa je kontraindikovano za ljude sa nizom gastrointestinalnih bolesti, kao i za ljude sa osetljivom sluznicom želuca ili creva. Limun je blaži, ali manje efikasan.

(Stil.kurir.rs)