Za 15 dana više nije imala problem sa anemijom!

Verovatno s vremena na vreme pijete ovaj napitak, naričito tokom hladnijih dana, a ni ne znate koje benefite ima za vaše telo.  Šolja čaja od majčine dušice nudi mnogo više od blagotvornog ukusa, ukoliko se kontinuirano koristi može značajno da poboljša zdravlje.  

Timijan, na našim prostorima poznatiji kao majčina dušica, vrsta je biljke koja se još od davnina koristi u kulinarstvu kao začin, ali i kao lek kod mnogih bolesti. Ona je bogata mineralima, korisnim fenolima i flavonoidima.

Ana (58) je primer koliko je majčina dušica moćna, jer je redovnom primenom ovog napitka uspela da reši problem sa anemijom koji je godinama imala. “Svako jutro na prazan stomak pila sam čaj od majčine dušice i moji problemi su postepeno počeli da nestaju”.

Evo koja su još pozitivna dejstva redovnog konzumiranja ovog čaja: 

Antioksidantna dejstva

Timol, jedno od eteričnih ulja u majčinoj dušici, izuzetno je snažan antioksidans koji pomaže u razgradnji omega 3 masnih kiselina u moždanim ćelijama, koje su ključne za mentalno zdravlje.

Brojne studije su dokazale da timol pomaže u usporavanju procesa starenja u moždanih ćelija, a naučnici su ga povezivali i sa prevencijom Alchajmerove bolesti.

Smiruje kašalj

Smiruje kašalj, a čaj se pokazao i kao vrlo moćan u borbi protiv bronhitisa. Sastojci iz timijana blagotovorno deluju i u ovom slučaju. 

Podstiče varenje

Ona smajuje nadutost, poboljšava varenje i celokupan rad digestivnog trakta.

Bogat izvor vitamina i minerala

U ovako maloj biljci nalazi se neverovatna količina minerala. Dve supene kašike sušene majčine dušice ima 3,56 mg gvožđa, što je zapravo petina dnevnih potreba.

Takođe je odličan izvor vitamina K koji je najvažniji za normalnu cirkulaciju. U samo jednoj šolji čaja nalazi se 60 % preporučene dnevne doze. Odličan je izvor i mangana.

Kao lek koristi se još i u slučaju migrene, upale grla, prehlade i gripa. Leči astmu, upalu pluća, anemiju i jača imuni sistem. Poboljšava cirkulaciju, smanjuje menstrualne grčeve i bolove, ali i ublažava simptome reumatoidnog artritisa i gihta.