ZANIMLJIVO I OHRABRUJUĆE OTKRIĆE! Evo kako su bebe u Izraelu dobile antitela protiv virusa korona

U zemlji koja prednjači u borbi protiv kovida naučnici su došli do interesantnog i važnog saznanja


, Shutterstock

Istraživanje sprovedeno u Izraelu pokazalo je da ima antitela u majčinom mleku žena vakcinisanih protiv kovida-19.


Deset majki koje doje, zaposlenih u bolnici Ihilov u Tel Avivu, a vakcinisane su, pristalo je da da uzorke svog mleka i u svim uzorcima nađena su antitela čak i posle jedne doze vakcine. Nedelju dana posle druge doze nivo antitela se povećao, preneli su izraelski mediji.


Istraživači su otkrili da je stvaranje antitela u mleku i krvi sinhronizovano i da antitela u majčinom mleku mogu da neutrališu i blokiraju vezivanje virusa za recepotor na ćeliji domaćina, što je ključna sposobnost vakcine da spreči oboljenje.

Profesor Ariel Mani, koji je vodio to malo istraživanje sprovedeno u saradnji s Univerzitetom Tel Aviv, izjavio je za javni servis Kan da su rezultati dovoljno značajni da potvrde važnost vakcinisanja žena koje doje, u nadi da to takođe može da doprinese zaštiti njihove dece.

dojenje, beba

Značenje (studije) nije sasvim jasno, ali je jasno da je imuni odgovor dovoljno dobar za antitela da se prenesu u majčino mleko i mi znamo po ostalim vakcinama da postoji povećanje antitela u majčinom mleku — rekao je Mani, objasnivši da se antitela po svoj prilici apsorbuju u probavnom traktu i da to može da pruži zaštitu bebama.


Doktor Jariv Vajn s Telavivskog univerziteta izjavio je za TV Kanal 12 da “ohrabrujući podaci pokazuju da vakcinisanje žena koje doje podstiče stvaranje važnih antitela u majčinom mleku što može doprineti zaštiti bebe koja se doji”.

U Izraelu se trudnicama i ženama dojiljama savetuje da se vakcinišu. Neke trudnice su preminule od kovida-19, a desetine ih se ozbiljno zarazilo korona virusom.

I mada vakcinisanje dece za sada nije dozvoljeno, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao u ponedeljak da je u kontaktu sa Fajzerom i da će ta farmaceutska kompanija uskoro objaviti da se mogu imunizovati i mlađi od 16 godina.

( Izvor: Mondo.rs, BETA )